Канада: Мистериозно неврологично заболяване озадачава учените

111266
Канада: Мистериозно неврологично заболяване озадачава учените
Снимка: iStock

Изглежда, че озадачаващо неврологично заболяване засяга все по-голям брой млади хора в канадската провинция Ню Брънзуик, съобщава "Гардиън".

Цитиран е служител на здравната мрежа Vitalité, един от двата здравни органа в провинцията, който предпочита да остане неназован, предупреждаващ, че заболяването озадачава местните медици и учени от известно време насам.

Случаите изглежда се увеличават, като засягат млади хора без никакви предишни здравословни проблеми. Симптомите включват прогресивна и бърза загуба на тегло, безсъние, халюцинации, замъгляване на паметта и ограничена подвижност. Смята се, че болестта води до бърза загуба на когнитивни способности сред някои от засегнатите.

Според цитирания информатор, от пролетта на 2021 г. насам официалният брой на случаите, които се разследват, е 48. По онова време местните жители за първи път научават за болестта, след като изтекла в медиите докладна записка от Агенцията за обществено здраве на провинцията предупреждава лекарите да внимават за симптоми, подобни на болестта на Кройцфелд-Якоб (CJD). Смъртоносното заболяване на мозъка се причинява от неправилно формирани протеини.

"Сътрудничим си с различни национални групи и експерти; към момента обаче не е установена ясна причина", се казва в изтеклата бележка. При последвалите проверки не са установени потвърдени случаи на CJD.

"През последните над 20 години не сме виждали подобно струпване на диагностично устойчиви неврологични заболявания", е цитиран да казва тогава Майкъл Култарт, ръководител на канадската мрежа за наблюдение на CJD.

Според информатора на здравната мрежа Vitalité и цитираните източници, болестта може да е засегнала вече до 150 души.

Кои хронични болести се обострят в края на есента?

Пролетта и есента са сезони, през които хронично болните най-често забелязват обостряне на своите заболявания. Част от тях са особено ч...

"Наистина съм загрижен за тези случаи, защото изглежда се развиват толкова бързо... Притеснявам се за пациентите и им дължим някакво обяснение", каза източникът.

Докато учените размишляват върху причините за заболяването, се появяват предположения за наличието на фактори на околната среда. Твърди се, че са регистрирани девет случая на заболяването, при които двама души, действащи като болногледачи, но без генетични връзки, са развили тревожните симптоми.

Така например в един от случаите съпругата/болногледачка на мъж, който развивал симптоми на деменция и атаксия (дезорганизирани, непохватни движения и затруднения в равновесието), внезапно започнала да изпитва проблеми със съня, загуба на мускулна маса, деменция и халюцинации. Смята се, че състоянието ѝ се е влошило повече от това на съпруга ѝ.

В друг случай студентка за медицинска сестра на двадесет години започнала да проявява симптоми на неврологично влошаване, подобни на тези на нейната пациентка - жена, описана като невербална и хранеща се със сонда.

Неназованият служител на Vitalité твърди, че е бил мотивиран да проговори заради скоростта, с която се е влошило състоянието на младите хора, засегнати от болестта.

Най-добрите практики да държим инфекциозните заболявания надалеч

Инфекциите са вечните спътници на човека. Инфекциозните болести тормозят човечеството през вековната му история. Въпреки напредъка на с...

Грешна диагноза или неврологично заболяване?

През октомври местните власти, в опит да разсеят опасенията, съобщиха, че осем смъртни случая на неизвестното заболяване се дължат на погрешна диагноза. През същия месец в епидемиологичен доклад се посочва, че няма данни за хранителни, поведенчески или екологични фактори, които да обясняват заболяването.

Въпреки това в едно проучване в омари са открити високи концентрации на β-метиламино-L-аланин (BMAA). Икономиката на крайбрежните общности в региона до голяма степен се определя от добива на омари.

Документи, получени чрез искане за свобода на информацията и цитирани от "Гардиън", разкриват, че Агенцията за обществено здраве на страната разглежда BMAA като възможна причина, но са необходими допълнителни изследвания. Токсинът се произвежда от синьо-зелените водорасли и е свързан с мозъчни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Цитирани са източници, които потвърждават, че в доклада от януари, изготвен от надзорния комитет на провинцията, ще се определи дали 48-те случая на заболяването са резултат от неврологично заболяване или от погрешна диагноза от страна на невролозите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Групата Green Day хедлайнер на концерт на ООН (СНИМКА)

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com