Канада се оттегля от борбата срещу „Ислямска държава“

2966
Канада се оттегля от борбата срещу „Ислямска държава“

Канада преустановява участието си е борбата срещу „Ислямска държава“ след 22 февруари, обяви премиерът Джъстин Трюдо. С този ход министър-председателят спазва едно от предизборните си обещания, донесли му победа на изборите в края на 2015 година, коментират анализатори.

На пресконференция в столицата Отава Джъстин Трюдо обяви, че страната спира участието на нейните шест изтребителя CF-18 в коалиционните въздушни удари, но ще утрои броя на специалните части, които ще обучават иракските въоръжени сили през следващите две години.

Канада се включва във военната операция срещу "Ислямска държава" в Сирия

Канада ще започне въздушни удари срещу терористичната организация „Ислямска държава“ в Сирия до няколко дни. Това обяви ком...

По думите на премиера въздушните операции са много полезни за спечелването на военни цели и територии в краткосрочен план, но сами по себе си те не постигат дългосрочна стабилност за местните общности.

Премиерът поясни още, че числеността на канадските военни в съвместните оперативни сили в Ирак също ще бъде увеличена с още 230 души и ще достигне 830 военнослужещи.

Отава обаче ще остави в региона два разузнавателни самолета, както и самолет за презареждане с гориво във въздуха и ще увеличи тройно и броя на военните си инструктори, които обучават кюрдските войници в Северен Ирак.

В момента канадските инструктори са 70, а ще достигнат 200 според правителството.

Канада обеща да приеме още 25 000 сирийски бежанци

Две седмици след победата на Либералната партия на канадските парламентарни избори новият министър-председател на Канада Джъстин Трюдо ...

"При всяка подобна мисия се налага да се прави избор. Ние не можем да си позволим да правим всичко. В решението си се ръководихме от желанието да помогнем на региона по най-добрия и най-правилен начин", каза Трюдо и добави, че новата мисия ще продължи най-малко две години.

Канадският премиер обяви още планове да предостави хуманитарна помощ за Ирак в размер на 840 млн. долара през следващите три години, както и 270 млн. долара за Йордания и Ливан. Планира се и засилване на канадското дипломатическо присъствие в региона.

Обявените планове ще бъдат обсъдени и гласувани от Камарата на общините следващата седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com