Канада удвоява военното си присъствие в Латвия

1358
Канада удвоява военното си присъствие в Латвия
Снимка: Getty Images

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че страната му ще "удвои" военното си присъствие в Латвия, балтийска държава, съседна на Русия, докато лидерите се подготвят за решаващата среща на върха на НАТО, предаде АФП.

Понастоящем Канада ръководи бойната група на НАТО за предно присъствие в Латвия, която ще бъде разширена до ниво бригада.

"Ще удвоим присъствието си повече от два пъти, като ще разположим допълнително до 1200 военнослужещи на канадските въоръжени сили, за да служат и защитават демокрацията и върховенството на закона", заяви Трюдо пред репортери във военната база Адажи в Латвия. ОЩЕ: Канада обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Трюдо добави, че допълнителните военнослужещи "ще подсилят и увеличат нашите сухопътни, морски и въздушни способности и ще подкрепят специалните операции в Централна и Източна Европа".

Той уточни, че подсилването ще бъде част от "инвестиция от 2,6 млрд. долара... която включва и закупуване на критични оръжейни системи и подкрепа за разузнавателни и кибер дейности".

"Това е само още един начин, по който Канада се активизира в подкрепа на нашите съюзници и се изправя срещу агресията на Кремъл", заяви Трюдо.

Латвийският министър-председател Крисянис Каринс обяви, че военните разходи на страната ще достигнат 3% от брутния вътрешен продукт през следващата година, а не през 2027 г., както беше планирано първоначално. ОЩЕ: Победата ви ще влезе в учебниците по история: Трюдо с реч във Върховната Рада на Украйна (СНИМКИ)

Канадският президент също така заяви, че страната му е против използването на касетъчни боеприпаси, които Съединените щати се ангажираха да изпратят на Украйна.

"Канада беше една от страните, които бяха водещи по отношение на забраната на касетъчните боеприпаси, и продължаваме да сме много твърди, че те никога не трябва да се използват", обяви той.

Латвия беше последната спирка на Трюдо преди Вилнюс в съседна Литва, където лидерите на НАТО ще се срещнат на среща на върха във вторник и сряда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка