Канадската полиция се закани да сложи край на обсадата на Отава

1990
Канадската полиция се закани да сложи край на обсадата на Отава
Снимка: Getty Images

Полицията в Канада възнамерява до края на деня днес, 18.02., да сложи край на продължилия три седмици протест на шофьорите, които държат под обсада столицата Отава. Станалият известен като „Конвой на свободата“ протест, към който се присъединиха хиляди демонстранти и около 400 тежкотоварни камиони, накараха премиера Джъстин Трюдо да поеме извънредни правомощия за първи път от над 50 години.

От 28 януари насам, когато първите шофьори достигнаха Отава, това се превърна в една от най-тежките кризи в управлението на Трюдо, откакто той пое властта през 2015 г., съобщи Ройтерс. Още вчера полицията извърши първите няколко ареста, включително на Крис Барбър, един от основните организатори на конвоя и набиращи средства в негова подкрепа. Полицията ще създаде периметър със 100 контролно-пропускателни пункта около центъра на Отава, където хората няма да могат да влизат без основателна причина, заявиха от полицията.

Сънародник в Канада: Няма напрежение между протестиращите и полиция

Протестите на шофьорите на камиони в Канада заради противоепидемичните мерки продължават. Вече 10-ти ден демонстрантите са пред парламе...

„Този уикенд ще изглежда много различно от последните три уикенда“, закани се временно поелият поста началник на полицията в Отава Стив Бел след оставката на предшественика му.

Наричайки блокадите „заплаха за демокрацията“, Трюдо призова за спешни мерки в понеделник, като даде на правителството си временни правомощия да сложи край на вълненията. „Незаконните блокади и окупацията трябва да спрат и границите да останат отворени“, заяви Трюдо пред депутатите вчера, когато парламентът дебатира Закона за извънредните ситуации, който трябва да бъде приет в рамките на седем дни след обявяването. От опозиционната Консервативна партия обаче смятат, че няма нужда да се прилага Законът за извънредните ситуации, особено след като блокадите на границата са приключили. Консерваторът Джеръми Пацър каза пред Камарата на общините в четвъртък, че хората по света са разтревожени да видят, че Трюдо "се спуска върху мирни протестиращи с чук". „Това е абсолютен срам“, добави той.

Много протестиращи също настояват, че няма да напуснат столицата, докато исканията им не бъдат изпълнени. „Отменете задължителните ваксини и ограниченията, върнете ни нашите права и това ще приключи“, каза един от тях в четвъртък. „Всички ще се върнем при семействата си.“

Същевременно Канадската асоциация за граждански свободи (ACLC) обяви, че ще съди федералното правителство, тъй като „високият праг, необходим за използване на Закона за извънредните ситуации, не е достигнат“. Според Ноа Менделсон Авив, изпълнителен директор на ACLC, използването на този закон е „ненужно, неоправдано и противоконституционно“. „Тази сутрин изслушах внимателно забележките на министър-председателя и не чух нито една нова правна причина за въвеждане на национално извънредно положение, нито за колосалната сила, която правителството се надява да използва, за да заобиколи демократичния процес“, каза тя в свое изявление, цитирано от La Presse. Асоциацията ще оспори предприетите мерки в съда заради „нарушаване на гражданските свободи“, произтичащи от замразяването на банкови сметки на протестиращи или предаване на тяхна лична финансова информация.

Първи арести в Канада заради Конвоя на свободата

Полицията е задържала един от организаторите на протеста срещу ограниченията, наложени за борба с разпространението на коронавируса в О...

Още: Трюдо: Протестиращите получават пари от САЩ и от други страни

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com