Критики срещу Тръмп заради контрола на сирийския петрол

2336
Критики срещу Тръмп заради контрола на сирийския петрол
Снимка: Getty Images/Guliver

Предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп в неделя, че Exxon Mobil или друга нефтена компания в САЩ ще управлява сирийски петролни находища, предизвика критики от правни и енергийни експерти.

"Това, което възнамерявам да направя, може би е да сключим сделка с ExxonMobil или някоя от нашите страхотни компании, за да влезем там и да го направим правилно ... и да раздадем богатството", заяви Тръмп по време на пресконференция за операцията на американските специални сили, довела до смъртта на лидера на терористичната групировка Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади.

Русия обвини САЩ в "бандитизъм" заради нефта в Сирия

Русия обвини днес САЩ в "международен бандитизъм", след като Вашингтон обяви намерението си да защитава петролните полета в Източна Сир...

Exxon Mobil Corp и Chevron Corp, двете най-големи американски петролни компании, опериращи в Близкия изток, отказаха да коментират думите на стопанина на Белия дом.

„Международното право се стреми да защити точно от този вид експлоатация“, казва Лори Бланк, преподавател от Юридическото училище Емори и директор на неговия Център за международно и сравнително право.

"Това не е само съмнителен от правна гледна точка ход, той изпраща послание до целия регион и по света, че Америка иска да открадне нефта", казва Брус Ридъл, бивш съветник по националната сигурност и сега старши сътрудник в мозъчния тръст Брукингс инститюшън

"Идеята САЩ да" държат петрола" в ръцете на ExxonMobil или на друга американска компания е неморална и вероятно незаконна", заяви Джеф Колгън, доцент по политически науки и международни изследвания в университета Браун университет. Колгън каза още, че американските компании ще се сблъскат с „множество практически предизвикателства“, за да работят в Сирия.

Войски на САЩ се върнаха в Сирия, за да пазят нефта

Колона американски военни се върна в сирийската провинция Хасеке в североизточната част на страната от Ирак, съобщи държавната телевизи...

Дори допускането на Exxon или друга голяма петролна компания за разработване на сирийски петрол би било "трудно продаваемо" предвид сравнително ограничената инфраструктура и малкото производство, заяви Елън Р. Уолд, старши сътрудник в Глобалния енергиен център на Атлантическия съвет.

Сирия произвеждаше около 380 000 барела петрол на ден преди избухването на гражданската война в страната. Работен документ на Международния валутен фонд през 2016 г. изчисли, че производството е намаляло до едва 40 000 барела на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com