X
 
 

Куба готви нови промени с цел модернизация

665 0
photo of Куба готви нови промени с цел модернизация
Снимка: Pixabay
Куба ще се опита да промени конституцията, но без да променя "неотменимия характер на социализма". Така новият режим в страната иска да остави своя отпечатък в развитието ѝ.

Бившият президент на Куба Раул Кастро, който се оттегли миналия месец, въведе през 2011 година реформи в тежко централизираната икономика за малки частни предприятия и чуждестранни инвестиции. Промените се случиха през първите години, когато кубинците отвориха ресторанти и други малки бизнеси, ориентирани към обслужване. Но промените не предизвикаха надеждата за възход на икономиката.

Масова евакуация в Куба заради субтропична буря

Над 5 хиляди души са евакуирани в Куба заради субтропичната буря "Алберто", бушуваща в Мексиканския залив, предаде БГНЕС. През почивни...

Сега се предвижда да бъде създадена специална комисия по време на извънредно заседание на парламента в събота (2 юни). Детайли за предложените промени не бяха разкрити, но се очаква те да бъдат предложени на извънредната сесия в събота, като първо ще бъдат обсъдени от депутатите, преди да бъдат подложени на референдум. Очаква се тези реформи да продължат реформите, започнати от Раул Кастро.

Когато Раул Кастро предаде президентството на 19 април на Мигел Диас-Канел, той подчерта, че реформите му "не са предназначени да променят неотменимия характер на социализма" в Куба. Планирано е Кастро да остане генерален секретар на Комунистическата партия на Острова на свободата до 2021 година.

Конституцията на Куба е актуализирана три пъти след нейното обнародване през 1976 година.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители