Латинска Америка отпразнува Деня на Христофор Колумб

5993
Латинска Америка отпразнува Деня на Христофор Колумб
Снимка: Getty Images/Guliver

12 октомври, датата, на която Христофор Колумб пристига за първи път в Новия свят през 1492 г., е националният празник на Испания,  припомня БГНЕС. От другата страна на Атлантическия океан обаче тяхното пристигане не се празнува така. Известен е също като "Ден на испанизма" в Испания и "Денят на расата" в много страни от Латинска Америка. Някои от тях са променили името на празника през последните години, за да подчертаят местното разнообразие в сравнение с културата, наложена от испанските колонизатори.

„Евронюз“ припомня как страните са променили името на празника.

Аржентина

По искане на аржентинския изпълнителен орган, Институтът срещу дискриминацията, ксенофобията и расизма (INADI) , 12 октомври се преименува на „Ден на американското културно многообразие“ през 2010 г., за да насърчи историческото размишление и междукултурния диалог за правата на коренните народи.

Боливия

Ево Моралес, първият президент на Боливия с коренно потекло, промени името на празника през 2011 г. на „Ден на деколонизацията в многонационалната държава Боливия“.

Президентът не пропусна да отбележи празника в Туитър с думите : В този Ден на деколонизацията поздравявам всички боливийци и специално моите братя от коренните народи. Никога повече няма да живеем подчинени. Всички сме равни и в нашата многонационална държава се радваме на равни права“.

Коста Рика

От 1994 г. тази дата официално се нарича „Ден на културите“.

"Той се основава на толерантност, признава преобладаващото етническо многообразие в Америка и не отрича наследството на Испания, наследството на коренното население и африканския принос, наред с други.

Когато Денят на културите беше одобрен, беше окончателно изяснено, че корените на Коста Рика, както и на останалите страни от Латинска Америка, идват от три ствола, които си взаимодействат от 1492 г. насам: испанския, коренния и африканско-карибския, което ни превърна, макар че някои го отричат, в една мултикултурна и мултиетническа нация“, обяснява Министерството на образованието на своя уебсайт.

Еквадор

На всеки 12 октомври Еквадор отбелязва „Деня на междукултурността и многонационалността с признаване и справедливост“. В указ на бившия президент Рафаел Корея той обоснова промяната на името с цел „признаване и коригиране на истинския смисъл на събитието от 12 октомври, насърчаване на диалога между различни култури и знания“.

Статуята на Христофор Колумб в Мексико Сити ще бъде прибрана от властите

Статуята на Христофор Колумб на главния булевард на Мексико Сити, беше премахната от столичните власти - , два дни преди протестир...

Гватемала

Гватемалците празнуват „Деня на местната съпротива“.

Венецуела

През 2002 г. Уго Чавес реши с указ, че тази дата ще бъде наречена „Ден на съпротивата на коренното население“, за да сложи край на деноминацията, която той смята за „дискриминационна, расистка и унизителна“. Този ден е „предопределен да признае нашето американско самоутвърждаване за културно и човешко единство и многообразие, като признава както коренното население на Америка, така и приноса на африканските, азиатските и европейските народи и култури за формирането на нашата националност, в дух на диалога на цивилизациите, мир и справедливост".

Перу

Ердоган: Мюсюлманите, а не Колумб са открили Америка

Турският президент Реджеп Ердоган уверено поддържа тезата, че американският континент е бил открит от мюсюлманите още през XII, а не от...

Конгресът на Република Перу отбелязва на тази дата „Деня на коренното население и междукултурния диалог“ от 2009 г. насам.

Чили

„Ден на откриването на два свята“ е новото име, което чилийците дадоха на 12 октомври. Тази година ще се празнува на 15 октомври.

Никарагуа

За никарагуанците фестивалът е преименуван през 2007 г. като „Ден на коренното население, чернокожите и народната съпротива“, следвайки Гватемала и Венецуела.

Българин открил Южна Америка

Откривателят на Южна Америка е българинът Драган от Охрид! Тази сензационна хипотеза, която обаче се базира на много убедителни доказ...

Доминиканска република

На 12 октомври на Карибския остров се чества „Денят на идентичността и културното многообразие“, въпреки че все още се използва старият „Ден на расата“.

Уругвай

Еквивалентът на Деня на Колумб се празнува на 14 април, Ден на Америка. На 12 октомври обаче „Денят на културното многообразие“ се чества от 2014 г.,

"Настоящото име на 12 октомври като" Ден на расата "произтича от европейска визия за историята, вследствие на колонизиращия испански контингент. Ясно е, че това име не е в съответствие с преобладаващите настроения в повечето латиноамерикански народи", казва текстът на закона , който модифицира името.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ изтегля военните си от Нигер

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка