X
 
 

Лекари, извършващи аборти в САЩ, могат скоро да получат затвор

1352 0
Лекари, извършващи аборти в САЩ, могат скоро да получат затвор
Снимка: iStock/Guliver
Южният американски щат Алабама се готви да приеме закон, който би означавал затвор за лекари, извършващи аборти, дори в случаите на изнасилване и кръвосмешение. Решението е част от натиска на консерваторите в цялата страна за ограничаване на услугите, свързани със семейно планиране, предаде БГНЕС.

Онези, които подкрепят този ход, твърдят, че се надяват законът да премине по целия път до Върховния съд, предизвиквайки преразглеждане на забележителното решение от 1973 г. по казуса „Роу срещу Уейд“. Според него неправомерното държавно регулиране на абортите е противоконституционно.

Германия промени спорния си закон за абортите

Германия промени спорния си закон за абортите, който беше познат в страната като Параграф 219а, съобщава "Дойче веле", цитирано от БГНЕ...

Мярката, одобрена от Камарата на представителите на Алабама, предвижда лишаване от свобода между 10 и 99 години за лекари, които извършват аборти. Единственото изключение биха били случаите, когато има сериозен риск за здравето на майката или когато детето не би оцеляло извън утробата поради някакво смъртоносно заболяване.

Мярката се нуждае от одобрение от контролирания от републиканците щатски сенат, преди да може да бъде подписана от управата на щата.

Дълбоко консервативната и религиозна Алабама ще подаде молба пред Върховния съд на  САЩ, като се надява делото да постави нов прецедент и да ограничи законните аборти в цялата страна.

"Този законопроект е просто по повод „Роу срещу Уейд", заяви представителят на републиканците и негов автор Тери Колинс. "Решението, взето още през 1973 г., не би било същото, ако беше взето  днес, ако въпросът се преразгледа", каза още Колинс.

Върховният съд на САЩ блокира закон срещу абортите

Върховният съд на САЩ блокира изпълнението на закон в щата Луизиана, който според противниците му, щеше да остави само един лекар легал...

Консерваторите разчитат на подкрепа във Върховния съд, където либералните съдии са в малцинство, след като Доналд Тръмп назначи двама консерватори.

Въпреки че мярката в Алабама се счита за особено драконовска, най-малко 28 американски щата са въвели над 300 мерки от началото на годината, ограничаващи правото на аборт, твърдят граждански активисти.

Кентъки и Мисисипи са между щатите, които са забранили абортите веднага след откриването на сърдечния ритъм на плода, което е около шестата седмица от бременността. Подобни мерки се приемат в Джорджия, Охайо, Мисури и Тенеси. Съдът блокира прилагането на закона в Кентъки, докато законът в Мисисипи ще влезе в сила през юли.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Аз съм жена и ако законът ме задължава да родя бебе от някой гнусен идиот-питекантроп, който ме е изнасилил, то по-добре да умра. Сигурно ще има много самоубийства ако приемат такъв закон. И след време в крайна сметка ще го отменят. Понеже в света има божествена справедливост, допускам, че жертви може да станат точно внучки на лишените от елементарна човешка милост автори и защитници на този безум виж още ›› ен проектозакон
 • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Законопроектът е наистина средновековен. Вярвам и се надявам да не се приеме. В противен случай жените ще пътуват в други щати или в чужбина. Нормалното и човешкото винаги намира начин и побеждава ненормалното и нечовешкото.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Макар и рядко, но се случва жената да умре при раждане. Затова решението трябва да е нейно. Да има право да реши. Ембрионът няма личност, докато не се появи мозъкът. До тогава няма и душа.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Браво! Така трябва да бъде по целия свят! Животът започва от зачатието и САМО ТОЗИ който го е дал, има право да го взема!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  А ако се окаже, че зародишът е засегнат от Синдрома на Даун, детето никога няма да се развие нормално и ще донесе само дългогодишни мъки на себе си и на цялото семейство?? И огромни разноски на обществото? Само изверг може да настоява това болно дете да се роди.
  : 0 !