Лидер на венецуелската опозиция потърси убежище в чилийското посолство

772
Лидер на венецуелската опозиция потърси убежище в чилийското посолство
Снимка: Getty Images/Guliver

Водещ законодател от опозицията във Венецуела в събота поиска защита след като върховният съд в страната обяви, че ще му бъдат повдигнати обвинения, за които може да получи до десет години затвор.

Фреди Гевара – втори по важност политик в доминираната от опозицията национална асамблея, потърси убежище в посолството на Чили в Каракас след като лоялният на правителството върховен съд обяви решението си.

Опозицията във Венецуела не желае преговори с Мадуро

Опозицията няма да седне на масата за преговори с представители на венецуелското правителство, докато не бъдат преразгледани резултатит...

Чилийското външно министерство заяви, че 31-годишният Гевара е бил приет „като гост” в резиденцията на посланика и че „е поискал защита от Чили”, защото „смята, че съществува непосредствена заплаха за сигурността и личната му неприкосновеност”.

Гевара стана шестият венецуелец, потърсил убежище в посолството през последните 3 месеца. Преди него в посолството поискаха закрила четирима съдии, които вече са в Чили, а пети е в резиденцията от април.

Върховният съд на Венецуела в петък лиши Гевара от имунитет, за да може да бъде съден за престъпления, свързани със „съучастие, последователно обществено подбудителство и използване на непълнолетни за извършване на престъпления”, без да уточнява за какъв период се отнасят обвиненията.

Проправителствената конституционална асамблея, която управлява с абсолютна власт изпадналата в криза държава, междувременно разследва Гевара за връзката му с масовите протести срещу левия президент Николас Мадуро, в които от април до юни загинаха 125 венецуелци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com