Малко, но с голям обсег: Зеленски май ще получи от САЩ ракетите, които иска

6916
Малко, но с голям обсег: Зеленски май ще получи от САЩ ракетите, които иска
Снимка: Getty Images

Президентът Джо Байдън е казал на украинския си колега Володимир Зеленски, че Съединените щати ще осигурят малък брой ракети с голям обсег, за да подпомогнат войната с Русия, казаха трима американски служители и представител на Конгреса, запознат с дискусиите, пред NBC News.

Официалните лица, които не бяха упълномощени да говорят публично, не казаха кога ще бъдат доставени ракетите или кога ще бъде направено публично съобщение.

Информацията се появи на фона на новините от днес, когато Белият дом обеща да предостави на Украйна "значителен капацитет за противовъздушна отбрана", но нямаше споразумение за предоставяне на ракетите с далечен обсег, които Зеленски желае. ОЩЕ: Зеленски получи обещание за подкрепа от Байдън, но се сблъска и със скептицизъм

Исканията на Украйна

Месеци наред Украйна иска армейската тактическа ракетна система, известна като ATACMS, която ще даде на Киев способността да поразява цели от около 180 мили, поразявайки линии за доставки, железопътни линии и командни и контролни места зад руските фронтови линии. ОЩЕ: Зеленски в Пентагона: Ето какво му обеща Лойд Остин (ВИДЕО)

Служители на отбраната казаха, че САЩ не разполагат с големи запаси от излишни ATACMS, които имат по-голям полезен товар от традиционната артилерия, които да предоставят на Украйна. Освен това някои във Вашингтон се противопоставиха на доставката на оръжие, известно разговорно като "attack-ems", от страх, че то ще разшири войната с Русия.

Представителят на Конгреса каза, че все още има дебат относно типа ракети, които ще бъдат изпратени и колко ще бъдат доставени на Украйна. Те добавиха, че страните от Източна Европа вече са дали на Украйна големи части от своите оръжейни запаси. Според The New York Times най-вероятно ще бъдат пратени ракети с касетъчни бойни глави.

Промените в позицията на САЩ

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., администрацията на Байдън промени позицията си относно оръжията, които е готова да предостави на украинската армия.

Белият дом първоначално отказа одобрение за заявки за противовъздушни ракети Stinger, гаубици, противокорабни ракети и системи HIMARS, но по-късно даде зелена светлина за изпращането им. ОЩЕ: Нови оръжия за Украйна от САЩ: Танковете "Ейбрамс" са на път

Последният ход идва малко повече от два месеца, след като Байдън подписа президентски отказ за прехвърляне на касетъчни боеприпаси на Украйна, въпреки опасенията на правозащитни групи и някои съюзници на САЩ, че използването им ще доведе до повече цивилни жертви.

Усъвършенстваните конвенционални боеприпаси с двойно предназначение или DPICM (касетъчни боеприпаси) са снаряди "земя-земя", които експлодират и разпръскват множество малки боеприпаси или бомби, взривяващи се дори впоследстие, след първоначалния удар - което води до по-големи поражения, отколкото единичните снаряди.

Някои групи за защита на човешките права се противопоставят на използването им поради опасения, че неексплодиралите бомби могат да експлодират след битка, потенциално наранявайки или убивайки невинни цивилни. ОЩЕ: Байдън към Зеленски: Ще гарантирам, че светът е на страната на Украйна (ВИДЕО)

Използването им от двете страни е документирано по време на войната в Украйна, според Human Rights Watch.

През май Америка и нейните съюзници също се съгласиха да предоставят изтребители F-16 на Украйна.

Украинското контранастъпление и военната помощ

Докато украинските войски пробиха силно укрепените първи отбранителни линии на Русия на юг и напреднаха на изток, с приближаването на зимата военните на Киев все още не са постигнали решителен пробив. Това допринесе за опасения относно продължаващата съюзническа подкрепа, с признаци на разочарование дори сред най-силните й поддръжници. Министър-председателят Матеуш Моравецки на Полша каза тази седмица, че страната му повече няма да изпраща оръжие на своя съсед на фона на спираловиден търговски спор и преди националните избори.

Впоследствие полският президент Анджей Дуда коментира, че според него Моравецки е искал да каже, че няма да се праща най-новото оръжие, което е на разположение на Полша и че страната няма да спира транзита на западни оръжия за Украйна през своята територия. ОЩЕ: ВСУ потвърдиха атаката срещу щаба на руския Черноморски флот. Русия ту има загинал военен, ту изчезнал

В същото време Украйна засили кампания от ракетни удари и удари с дронове, насочени към обекти дълбоко зад руските линии. Окупираният Кримски полуостров е подложен на многократни атаки, като щабът на Руския черноморски флот бе ударен с ракети днес. ОЩЕ: Украйна удари щаба на Руския черноморски флот в Крим (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън: Тръмп няма да приеме резултатите, ако загуби изборите

САЩ работи за допълнителна помощ за Украйна

САЩ: Все още е рано да се види подобрение на фронта в Украйна

Силвестър Сталоун разпродава уникалните си часовници (ВИДЕО)

Мъж е тежко ранен след престрелка пред дома на рапъра Дрейк

Пикантни детайли: Сблъсък в съда между Тръмп и Сторми Даниълс по делото "пари срещу мълчание" (ВИДЕО)

Заради случаи с туберкулоза: Калифорния Сити обявява извънредно положение

Увеличава се броят на жертвите от наводненията в Бразилия

Аржентина въведе нова банкнота

САЩ не виждат причина Русия да използва ядрени оръжия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com