Между 64 и 116 цивилни са загинали при американски операции през мандата на Обама

577
Между 64 и 116 цивилни са загинали при американски операции през мандата на Обама
Снимка: Getty Images

При американски военновъздушни операции в изминалите седем години са загинали между 64 и 116 цивилни. Това сочат официалните данни на Белия Дом за извършени въздушни нападения в региони, с които Съединените Щати не са в активни военни действия.

Според дългоочаквания доклад за по принцип неразгласявани операции на разузнаването, безпилотни самолети и американската армия от встъпването на Барак Обама в длъжност през 2009-та до края на миналата година са били извършени около 500 въздушни нападения извън Афганистан, Ирак или Сирия. При действията насочени срещу терористи са загинали близо 2, 600 военни и до 116 цивилни. Данните се различават значително тези на неправителствени организации, които споменават няколко стотин цивилни жертви. Официално лице от администрацията на президента посочи, че разминаването в данните може да се дължи на липсата на категорична информация за броя на загиналите.

Обама оцени високо действията на Турция за нормализиране на отношенията ѝ с Израел и Русия

Американският президент Барак Обама оцени високо действията на Турция за нормализиране на отношенията ѝ с Израел и Русия, съобщи прес-с...

От Белия Дом съобщиха още, че президентът Обама е подписал указ, с който задължава годишно оповестяване на загиналите при въздушни нападения като към официалните данни да се включат и такива от „достоверни“ неправителствени организации. В указа се начертават и начини за избягване на цивилните жертви.

По–рано време на редовния брифинг Джош Ърнест говорителят на президента отбеляза, че стъпката е предприета, защото антитерористичната стратегия е по-ефективна, когато има прозрачност.

Организации за защита правата на човека от дълго време критикуваха американското правителство за това, че прикрива на информация за загиналите при въздушни операции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com