Могерини: Конгресът на САЩ даде да се разбере, че подкрепя Иранското споразумение

1596
Могерини: Конгресът на САЩ даде да се разбере, че подкрепя Иранското споразумение

Членовете на американския Конгрес дадоха ясно да се разбере, че подкрепят продължаването на изпълнението на Иранското ядрено споразумение от страна на Вашингтон.

Това заяви върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини по време на пресконференция във Вашингтон.

Борисов в Брюксел: Преговорите за членство на Турция не трябва да спират

Министър-председателят Бойко Борисов се обяви в Брюксел срещу приключването на преговорите на Турция с Европейския съюз. „По вре...

По време на визитата си в САЩ тя проведе срещи с редица законодатели, сред чиито теми беше и тази за Иран. По думите й американските представители са дали сигнали, че имат намерение да продължат споразумението, каквото е и желанието на ЕС.

Могерини посочи също, че ЕС „не иска и няма“ да се намесва във водените в САЩ дебати за Иранския договор, тъй като „това е работа на Конгреса, политическите сили в страната“.

В началото на октомври американският президент Доналд Тръмп представи новата американска стратегия за Иран, според която Иранската революционна гвардия влиза в черния списък на Вашингтон. Президентът също така отказа да препотвърди изпълнението от страна на Иран на споразуменията за ядрената програма. В момента въпросът се обсъжда в Конгреса, който трябва да реши дали САЩ да остане част от споразумението.

Договорът беше сключен през 2015 г. между Техеран и т. нар. група „5+1“ – САЩ, Русия, Великобритания, Китай, Франция и Германия. Той предвижда частична отмяна на санкциите срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрената програма на ислямската република и поставянето й под международен контрол.

ЕС планира да увеличи санкциите срещу Северна Корея

Европейският съюз планира да увеличи санкциите си срещу Северна Корея, съобщи в четвъртък върховният представител на блока по въпросите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com