Мощен удар срещу Тръмп: Засега не може да се състезава за президент в Колорадо

3563
Мощен удар срещу Тръмп: Засега не може да се състезава за президент в Колорадо
Снимка: Getty Images/Guliver

Върховният съд на щата Колорадо отстрани Доналд Тръмп от президентския вот през 2024 г., като се позова на клауза за организиране на въстание в Конституцията на САЩ.

В знаково решение, което преобръща хода на надпреварата за Белия дом, съдът постанови с 4:3 гласа, че Тръмп не е допустим кандидат за президент по член 3 от 14-та поправка в Конституцията на САЩ. Решението обаче беше спряно в очакване на обжалване следващия месец. Обжалване може да има във Върховния съд на САЩ, пише БГНЕС.

Няколко опита за изключване на Тръмп от избирателните списъци в други щати се провалиха.

Още: Закон: Тръмп няма да може еднолично да извади САЩ от НАТО, ако се върне на власт

Мотивите

"Президентът Тръмп не просто подстрекаваше бунта. Дори когато обсадата на Капитолия беше в пълен ход, той продължи да я подкрепя, като многократно настояваше вицепрезидентът (Майк) Пенс да откаже да изпълни конституционния си дълг и като призовава сенатори, за да ги убеди да спрат преброяването на гласовете на изборите. Тези действия представляват явно, доброволно и пряко участие във въстанието.

Заключаваме, че горните доказателства, по-голямата част от които бяха неоспорени по време на процеса, установиха, че президентът Тръмп е участвал в бунт. Преките и изрични усилия на президента Тръмп в продължение на няколко месеца да увещава своите поддръжници да тръгнат към Капитолия, за да предотвратят това, което той погрешно характеризира като предполагаема измама на хората в тази страна, бяха безспорно открити и доброволни", гласи становището на съдиите, които в крайна сметка надделяха за решението.

"Стигаме до заключението, че тъй като президентът Тръмп е лишен от правото да заема длъжността президент по силата на раздел трети, би било неправомерно действие по силата на Изборния кодекс за секретаря да включи президента Тръмп като кандидат в бюлетината за първичните президентски избори", пише в решението си Върховният съд на Колорадо.

Решението отменя по-ранно решение на съдия от Колорадо, който постанови, че забраната за встъпване в длъжност, съдържаща се в 14-та поправка, не се прилага за президентите, тъй като разделът не ги посочва изрично. Това съдебно решение призна, че Тръмп е подбуждал към въстание заради ролята си в нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. - тогава негови поддръжници нахлуха в Конгреса, докато законодателите удостоверяваха изборната победа на президента Джо Байдън.

Ратифицирана след Гражданската война в САЩ, 14-та поправка гласи, че държанви служители, които полагат клетва да спазват Конституцията, не могат пак да заемат държавни длъжности, ако са "участвали в бунт". Но формулировката на поправката е мъглява, не споменава изрично президентството и е прилагана само два пъти от 1919 г, уточнява CNN. Телевизията добавя, че всички седем съдии във Върховния съд на Колорадо са от квотата на Демократичната партия.

Крайният срок за включване на кандидати за президент в първичните избори в Колорадо е 5-ти януари, 2024 година - дотогава Тръмп или трябва да е в бюлетината на републиканците, или съдебното решение влиза в сила, или да се чака произнасяне на Върховния съд в САЩ при евентуално обжалване - такова неиминуемо предстои.

Още: Историческо: Върховният съд на САЩ решава за имунитета на Доналд Тръмп

Политически реакции

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Майк Джонсън, който ефективно блокира помощта на САЩ за Украйна, обяви съдебното решение за безразсъдно. Според него, не може хората да бъдат лишавани от право на избор. Той изрази увереност, че Върховният съд на САЩ ще "остави в историята това безумно решение".

Вивек Рамасвами, който определено се показа като още по-клоунска версия на Тръмп, заплаши да се оттегли от президентската надпревара ако Доналд Тръмп не бъде допуснат до първичните избори в Колорадо, оттам ефективно на практика и до изборите. Рамасвами също е кандидат на републиканците: Фен на Тръмп, но вземал пари от Сорос: Кой е скандалният кандидат-президент на САЩ Вивек Рамасвами?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com