На 99 години Джими Картър е най-възрастният жив президент на САЩ

3634
На 99 години Джими Картър е най-възрастният жив президент на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият президент Джими Картър навърши една година в хоспис, семейството му отпразнува неговата решителност и изрази благодарност за подкрепата, която са получили.

"След една година в хоспис, ежедневно нямаме очаквания за тялото му, но знаем, че духът му е силен както винаги", каза Джейсън Картър, внук на Джими Картър, във видеоклип, излъчен в "CBS Sunday Morning".

Сега, на 99 години, Джими Картър е най-възрастният жив президент на САЩ в историята. Той е преживял метастатичен рак на мозъка, рак на черния дроб и редица здравословни проблеми, включително мозъчна операция след падане през 2019 г. През февруари 2023 г. той постъпва на лечение в хоспис след поредица от престои в болница.

"Една година след постъпването си в хоспис президентът Картър продължава да си е у дома със семейството си. Семейство Картър е благодарно за многобройните изрази на любов, които получи, и за продължаващото уважение към личния им живот през този период", се казва в изявление на семейство Картър от 18 февруари.

"Семейството е доволно, че миналогодишното му решение да постъпи на лечение в хоспис е предизвикало толкова много семейни дискусии в цялата страна по една важна тема".

Съпругата му почина на 96 години 

Съпругата на Картър, бившата първа дама Розалин Картър, почина на 96-годишна възраст. Като първа дама тя работи неуморно в полза на реформата в областта на психичното здраве и професионализира ролята на съпругата на президента.

Бившият президент е широко уважаван заради застъпничеството си за правата на човека. Посредничеството му за сключването на Кемп Дейвидското споразумение през 1978 г. с египетския президент Ануар Садат и израелския министър-председател Менахем Бегин остава централна част от неговото политическо наследство.

Преди да започне да се занимава с политика, Картър, демократ, е бил фермер и лейтенант от военноморските сили на САЩ, но преди да стане президент на Съединените щати от 1977 до 1981 г., той изкарва един мандат като губернатор на Джорджия.

В годините след края на президентския си мандат Картър основава заедно със съпругата си Центъра Картър с надеждата да допринесе за световния мир и здраве. Двойката пътува до горещи точки по света, включително Куба, Судан и Северна Корея, наблюдава избори и работи за изкореняване на болестта на Гвинейския червей и други пренебрегвани тропически болести. През 2002 г. той получава Нобелова награда за мир, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Почина бившата първа дама на САЩ Розалин Картър 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com