X
 
 

На път ли е Тръмп да отмени завинаги "Обамакеър"?

773 0
photo of На път ли е Тръмп да отмени завинаги "Обамакеър"?
Снимка: Getty Images/Guliver
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп поставя здравната реформа "Обамакеър" на кръстопът. Тя обяви, че „Обамакеър“ - масивна, но противоречива реформа, която целеше да осигури достъп до здравеопазване на повече американци – се е провалила, съобщи АFP.

Съветникът на Тръмп Конуей каза, че политиката на Обама, която се превърна в закон след ожесточена законодателна битка, е пред провал. "Това не беше магическият еликсир за американците", заяви тя пред репортери.

Съд: Здравната реформа на Обама е противоконституционна

Федерален съдия от щата Тексас постанови, че ключова част от Закона за достъпни грижи, известен като „Обамакеър“, е проти...

Конуей направи изказването си, след като Министерството на правосъдието на Тръмп обяви внезапна ескалация на натиска от страна на администрацията срещу „Обамакеър“, позовавайки се на решението на федералния съд на Тексас. Според това решение, законът за здравеопазването е противоконституционен. В момента то се обжалва и произтичащата от това „задънена улица“ изглежда все по-вероятно да завърши във Върховния съд.

„Обамакеър“, официално наречен Закон за достъпни грижи, е една от най-важните мерки за промени в сферата на здравеопазването в историята на САЩ.

Демократите възприеха закона като историческа стъпка към получаване на достъп до здравни услуги на милиони американци, които не са здравно осигурени.

Републиканците, от друга страна, атакуваха закона още от самото начало - особено указа за закупуване на застраховка – като хитруване на правителството.

Здравеопазването в САЩ - хем скъпо, хем не толкова ефективно

Съединените щати харчат почти два пъти повече за здравеопазването, отколкото другите богати нации, защото по същество всичко от лекарст...

През 2017 година Конгресът отмени изискването – така нареченото индивидуално задължение – хората да имат здравна застраховка или да подлежат на санкция.

Превод: БГНЕС

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители