Нападение срещу сърцето на американската демокрация: Какви са реакциите по света на събитията в САЩ

6062
Нападение срещу сърцето на американската демокрация: Какви са реакциите по света на събитията в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Размириците пред Конгреса на САЩ, където се проведе дебатът за президентските избори предизвикаха остра реакция от световните лидери, съобщава „Дойче Веле“.

Съперникът на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп на изборите, демократът Джо Байдън, чиято победа беше потвърдена от гласуването в Избирателната колегия, осъди "безпрецедентната атака" срещу американската демокрация. Той призова настоящия шеф на Белия дом да говори по телевизията, за да сложи край на "обсадата" на Конгреса.

Пелоси: Решихме да продължим с работата си веднага щом протестиращите напуснат Капитолия

Председателят на Камарата на представителите на американския конгрес Нанси Пелоси бе категорична, че работата им ще продължи веднага що...

Малко по-късно Тръмп публикува видео, в което повтори фразата за „откраднатите избори“, но не представи доказателства за това, а също така призова своите привърженици да се приберат у дома. "Трябва да имаме мир, закон и ред", подчерта той. По-късно този туит беше изтрит от администратора на Туитър.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че „Тръмп и неговите поддръжници трябва най-накрая да приемат решението на американските избиратели и избирателите и да спрат да тъпчат демокрацията“ "Пренебрегването на демократичните институции носи разрушителни последици", каза ръководителят на външното министерство на Германия.

Австрийският президент Александър Ван дер Беллен изрази дълбока загриженост относно случващото се в САЩ. Той нарече бунтовете "провокирани от популистите антидемократично нападение срещу сърцето на американската демокрация". Уважението към резултатите от свободните избори и мирното прехвърляне на властта са основите на демокрацията, припомни Ван дер Белен. "Убеден съм, че САЩ ще защитят тези демократични правила, дори ако настоящият президент се колебае", обобщи австрийският лидер.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен припомни „силата на американските институции и демокрацията“. Тя добави, че с нетърпение очаква да работи с Джо Байдън като следващия президент на САЩ.

Почина жената, ранена при престрелката в Капитолия

Жената, простреляна в гърдите по време на щурма на Капитолия от привърженици на Доналд Тръмп, е починала. Това съобщава ТАСС, позовавай...

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за уважение към демократичните резултати от гласуването през ноември.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба е загрижен за събитията във Вашингтон във връзка с президентските избори в тази страна. „Уверен съм, че американската демокрация ще се справи с това предизвикателство“, написа Кулеба в Туитър. Той подчерта, че е необходимо да се възстанови върховенството на закона и демократичните процедури възможно най-скоро, тъй като „това е важно не само за САЩ, но и за Украйна и целия демократичен свят“.

Турското външно министерство също изрази загриженост относно случващото се в столицата на САЩ. "Призоваваме всички страни да проявяват сдържаност и предпазливост", се казва в изявлението на турското външно министерство. Официална Анкара е уверена, че Вашингтон ще „преодолее тази политическа криза“. Турските власти препоръчват на сънародниците си в САЩ да избягват многолюдни места и протести, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com