Нови "умни" разработки на Пентагона

2454
Нови "умни" разработки на Пентагона
Снимка: Getty Images/Guliver

Пентагонът с нови "умни" разработки. Специалисти работят върху създаването на „умни” бинтове, растящи хеликоптерни площадки и апарат, който извлича питейна вода от въздуха. Това съобщи по време на интернет-брифинг Питър Хайнем - директор на правителствената агенция DARPA, занимаваща се с развитието на нови технологии в американската армия.

Едно от приоритетните направления в дейността на агенцията са биотехнологиите, например отглеждане на площадка за кацане на хеликоптери. Както информира ТАСС, Хайнем не е споделил детайли относно самия процес на създаване на такава площадка, а е споменал единствено, че не става въпрос за използване на „тежкотоварна техника и заливане с бетон”.

Може ли човек да контролира технологиите?

"Капитализмът е невероятно добър в това да ни кара да искаме неща, които изобщо не са ни необходими. За да постигнем високи продажби от...

Разработеният от DARPA метод позволява определена смес просто да бъде разпръсната „по тревата, пясъка или каквато повърхност има”, а след няколко дни на това място вече ще се появи хеликоптерна площадка. Този метод ще позволи да се подобри оперативната гъвкавост на американската армия, което е важен фактор.

Друг „умен” уред, върху който се работи, е устройство, което консумира много малко енергия и има способността да „извлича” питейна вода дори от сравнително сух въздух.

Агенцията работи и по програма „Healer” (Лечител), която е насочена към лечение на такива видове наранявания, които получават военнослужещите при носене на бронежилетки вследствие на раняване при взрив. Такива рани обикновено зарастват много трудно.

Една от разработките е „умен” бинт, който разбира и чувства, когато се използват различни химически вещества, третира се раната и мястото около нея, за да се постигне бързо зарастване.

От семето до рафта: Как технологиите ще променят доставките на храните? (ВИДЕО)

В следващите пет години населението на Земята за пръв път ще премине границата от осем милиарда. Нашата сложна хранителна верига &ndash...

Според Хайнем, двата големи проблема, с които се сблъскват САЩ при разгръщането на войски в чужбина, е недостатъчен сън и стомашни неразположения, причинени от храна или микроби.

DARPA се занимава с намирането на решения именно на такива въпроси – как по-бързо да се коригира цикълът сън – бодърстване и как по-бързо може човек да се адаптира към него. Агенцията се занимава също с големи разработки в областта на роботиката, предназначена за използване във вода, под вода и във въздуха, например кораби, за които не е необходимо човешко присъствие на борда. В обозримо бъдеще все повече внимание ще се отделя на програми в областта на изкуствения интелект, мобилни връзки от пето поколение, квантова изчислителна техника и други, обобщава БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка