Обама и Раул Кастро си стиснаха ръцете в Панама

5079
Обама и Раул Кастро си стиснаха ръцете в Панама
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Барак Обама и кубинският лидер Раул Кастро се приветстваха един друг при откриването на Срещата на американските държави в Панама.

Двамата лидери се ръкуваха и размениха няколко думи в компанията на президента на Еквадор Рафаел Корея, пише БГНЕС.

За срещата на Америките в Панама пристигнаха 33 държавни глави от 35 страни. Церемонията по откриването се състоя в Конгресната зала ATLAPA в Панама Сити, като панамският президент Хуан Карлос Варела Родригес посрещаше един по един високите гости на специално постлан за целта червен килим.

За форума не успя да пристигне единствено президентът на Чили Мишел Башле. Тя бе принудена да остане в родината си заради големите наводнения в северната част на страната, заради които в региона бе обявено извънредно положение. Башле е представена в Панама от външния министър на Чили.

На церемонията по откриването държаха речи генералният секретар на Организацията на американските държави Хосе Мигел Инсулси, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и панамският президент Варела, който след приключване на церемонията ще даде коктейл на колегите си. Беше прочетено и приветствие на папа Франциск.

Основните акценти на форума, будещи интереса и на медиите, и на участниците, са затоплянето между САЩ и Куба, както и усложнените отношения между САЩ и Венецуела. На церемонията по откриването Обама и Раул Кастро седнаха близо един до друг, между президентите на Еквадор и Салвадор. Ръкостискането помежду им всъщност не е първото.

Двамата се ръкуваха и през 2013 г., по време на траурната церемония по погребението на Нелсън Мандела. Последната среща между лидери на САЩ и Куба е била в далечната 1956 г., когато диктаторът Фулгенсио Батиста се среща с президента Дуайт Айзенхауер. Три години по-късно Фидел Кастро завзема властта в Куба чрез революция.

Русия прие на първо четене орязване на бюджета, доходите на Обама се свиват

Руската държавна Дума прие на първо четене намаляване на бюджета на страната за настоящата година. Намаляването на държавния бюджет на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка