Окончателно е ясно колко ще плати BP на САЩ за разлива в Мексиканския залив

3179
Окончателно е ясно колко ще плати BP на САЩ за разлива в Мексиканския залив
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският петролен гигант ВР ще трябва да плати 20,8 милиарда долара за разлива на нефт в Мексиканския залив през 2010 г. Сделката беше окончателно утвърдена от американското правосъдие, пише The Guardian.

Това е най-голямото обезщетение за причинено замърсяване на околната среда в историята на САЩ, както и рекордна компенсация платена от една-единствена организация, посочва БГНЕС.

BP плаща 20 млрд. долара заради екокатастрофата в Мексиканския залив

Енергийният гигант British Petroleum ще заплати глоба от над 20 млрд. долара заради аварията на дълбоководната петролна платформа на ко...

Глобата, наложена на ВР, регулира гражданските искове от страна на федералното правителство на САЩ /5,5 милиарда долара/, петте щата и различни местни органи на властта във връзка с инцидента на платформата "Дийпуотър хърайзън". Петролният гигант трябва да изплати цялата сума в течение на 16 години.

Решението на съда не беше изненада за пазарите: сумата беше известна отдавна, заради нея ВР регистрира рекордната загуба от 6,5 милиарда долара за 2015 г. и обяви през февруари съкращаването на 7000 служители. Поради тази причина ADR компанията на практика не реагираха на новината.

Инцидентът на платформата Deepwater Horizon стана на 20 април 2010 година и отне живота на 11 души Тя се намираше на 210 км югоизточно от град Нови Орлеан. Аварията е един от най-големите петролни разливи в световната история. В резултат на избухналия пожар платформата потъна и от кладенеца Macondo в течение на 85 дни изтичаше петрол. Във водата попаднаха 473 милиона литра. ВР оценява своите разходи за ликвидирането на инцидента на над 53 милиарда долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка