X
 
 

ООН: Над 270 са жертвите на протестите в Ирак

1403 0
ООН: Над 270 са жертвите на протестите в Ирак
Снимка: Getty Images
Над 270 души са убити при протестите в Ирак, които продължават от 1 октомври насам. Това заяви в Женева Рупърт Колвил, официален говорител на Службата на Върховния комисар по човешки права на ООН, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

"Ние сме сериозно загрижени за непрекъснатите съобщения за смърт и наранявания вследствие на полицейска употреба на сила срещу демонстранти, както и на убийства от въоръжени хора в Ирак. От 1 октомври до вчера вечерта Службата за човешки права в мисията на ООН за подпомагане в Ирак записа 269 смъртни случая във връзка с демонстрациите, които се провеждат в цялата страна", каза още експертът.

Франция нанесе въздушни удари по тунели на "Ислямска държава" в Ирак

Изтребители на „Рафал“ на Френските военновъздушни сили атакуваха тунели, използвани от терористичната групировка "Ислямска...

Според него още петима души са убити по време на демонстрации пред сградата на правителството в Басра. Общо около 8000 души са ранени, включително представители на иракските сили за сигурност.

"Точните данни за жертвите могат да бъдат много по-високи. Повечето са от използването на военни оръжия от силите за сигурност и въоръжени хора, които мнозина описваха като частни групи милиции, както и от ненужната, непропорционална или неправилна употреба на по-малко смъртоносни оръжия, като сълзотворен газ", добави Колвил.

Припомняме, че демонстрантите в Ирак искат оставка на правителството, борба с корупцията, безработицата и по-добри условия на живот. Премиерът на Ирак обяви планове за извършване на пренареждане в кабинета и промяна на закона за изборите. Той обаче каза, че оставката на цялото правителство ще потопи страната в хаос. По-рано властите направиха преструктуриране в ръководството на агенциите за сигурност в провинциите, където избухнаха демонстрациите.

Снимка: Архив

Ирак се изправя пред смяна на премиер и предсрочни избори

Президентът на Ирак Бархам Салих обяви, че премиерът на страната Адил Абдул-Махди се е съгласил да подаде оставка след исканията на про...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители