Опит за „законен метеж“ във Венецуела

1543
Опит за „законен метеж“ във Венецуела
Снимка: Getty Images/Guliver

"Терористично нападение" бе извършено срещу военната база във венецуелския град Валенсия, заяви зам-председателят на управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела Дьосдадо Кабельо.

В туитър той написа, че „няколко терористи са задържани“. По думите му след атаката „бе задействан план за защита“, предвиждащ „разгръщане на войски за осигуряване на вътрешната безопасност“. Кабельо не разкрива кой е извършил нападението над военната база.

Главният прокурор на Венецуела не приема уволнението си

Главният прокурор на Венецуела Луиса Ортега Диас, която беше уволнена от върховния съд, отказа да признае това решение, посочва тя в из...

Според един от лидерите на социалистите базата е „под пълен контрол“ на властите. „В другите военни бази обстановката е абсолютно нормална“, написа той.

В същото време няколко часа преди нападението група военни от Валенсия пуснаха в интернет видеообръщение, в което се обявяват срещу правителството на президента Николас Мадуро. Според военнослужещия, който се представи като капитан Хуан Кагуарипано, те обявяват „законен метеж“. „Това не е държавен преврат. Това са граждански и военни действия, за възстановяване на конституционния строй“, каза той.

Припомняме, че от април във Венецуела текат протести, които прераснаха в граждански конфликт, който доближава ръба на гражданска война.

Противниците на Мадуро настояват той да възстанови опозиционно настроения парламент и да разпусне Конституционното (или учредителното събрание), което бе избрано на референдума миналата седмица. Тази институция трябва да разработи нова конституция. Опозицията обвинява Мадуро, че е организирал незаконен референдума и иска да наложи волята си чрез новата конституция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com