Осъдиха на 40 години затвор пакистанец заради готвени атентати в големи западни градове

4947
Осъдиха на 40 години затвор пакистанец заради готвени атентати в големи западни градове

Пакистанец, екстрадиран от Великобритания в САЩ, беше осъден на 40 години затвор заради опит за организация на терористични атаки в няколко държави, съобщава BBC.

Абид Насир е на 29 години и получи присъдата си от федерален съд в Ню Йорк. Според американските власти той е бил част от заговора за атаки в Ню Йорк, Манчестър и Копенхаген. През март тази година съдът го намери за виновен за оказване на материална помощ на „Ал Кайда” и заговор за използване на взривно устройство.

Белгия състави списък с близо 1000 джихадисти

Белгийските власти са съставили списък с 945 джихадисти, които се намират на територията на страната, съобщават местни медии. Това са ...

Насир беше арестуван през 2009 година, заедно с още 11 съучастници заради опит да се организира терористичен акт в Манчестър. Тогава не бяха намерени взривни устройства и всички обвиняеми бяха екстрадирани от Обединеното кралство. Насир обаче не беше екстрадиран, защото британският съд реши, че не би бил в безопасност, ако бъде върнат в Пакистан. Великобритания обаче го арестува отново след искане на американските власти – през 2010 година. Три години по-късно той е екстрадиран в САЩ, където в крайна сметка получава присъда – за заговор за терористични атаки в метрото в Ню Йорк и в редакция на известен датски вестник в Копенхаген. Основа на обвинението са документи, иззети от къщата, в която беше убит Осама Бин Ладен.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com