Пентагонът разследва възможен теч на данни за ядрения арсенал на САЩ в Европа

1244
Пентагонът разследва възможен теч на данни за ядрения арсенал на САЩ в Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Департаментът на военновъздушните сили на САЩ започна разследване на възможен теч на информация за европейските военни бази, в които има американско ядрено оръжие. Информацията е потвърдена по време на брифинг от прессекретаря на Пентагона Джон Кърби.

„Департаментът на ВВС разследва, доколко е било уместно да се разпространява информация чрез учебни карти”, подчерта Кърби като отбеляза, че не коментира протоколите за сигурност на Пентагова.

Политиката на САЩ не позволява нито да се потвърди, нито да се отрече наличието или липсата на ядрено оръжие на което и да е конкретно място, допълни той.

Коментарът е във връзка с журналистическо разследване на портала Bellingcat, пише „Дойче веле”.

На 28 май Bellingcat публикува материал, от който става ясно, че американски войници, научили наизуст секретни данни, свързани с базирането на ядрено оръжие в Европа, използват за целта публично достъпни приложения с флаш карти. По този начин те на практика разкриват сведения „за множество засекретени протоколи за сигурност”.

От сайта припомнят, че за наличието на американско ядрено оръжие в Европа се знае отдавна, благодарение на различни течове на информация, снимки и заявления на служители в оставка. Въпреки това конкретното им местоположение е засекретено, а властите на потвърждават официално неговото съществуване.

По данни на портала, на картите вероятно има данни, които се отнасят не само до базите, но и до хранилищата на ядрено оръжие, протоколи с информация за разположението на видеокамерите, честотата на патрулирането, кодови думи, с които се предупреждава за наличието на заплаха, както и уникални идентификатори, позволяващи лицето да бъде допуснато до забранената зона.

След отправеното от Bellingcat запитване към НАТО и въоръжените сили на САЩ, публичният достъп до картите беше закрит.

По информация на медиите, още през 2015 г. САЩ решиха да модернизират ядрения си арсенал в Европа и да разместят нов вид ядрено оръжие в германската авиобаза Бюгел в провинция Райнланд-Пфалц. Информацията бе разпространена от телевизия ZDF, която се позова на американски планове за бюджета, до които беше получила достъп. Тези планове предвиждаха възможността за оборудване на германските изтребители-бомбардировачи Tornado с нови атомни бомби B61-12, започвайки от третото тримесечие на 2015 г.

По-късно, през април 2020 г., германското списание „Шпигел” съобщи, че по негова информация, секретната операция за модернизацията се е провела през есента на 2019 г. В тази връзка от авиобазата в Бюхел са изведени около 20 термоядрени бомби В61, които са върнати два дни по-късно след обновяване на софтуера.

Вашингтон информира Берлин за операцията малко преди нейното провеждане, твърдят журналистите. Бундесверът е бил в готовност да окаже съдействие, ако възникнат затруднения с транспортирането. Министерството на отбраната на САЩ отказа да съобщи подробности от операцията, като само подчерта, че при превозването на американско атомно оръжие винаги се спазват строги правила за безопасност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Призив към Русия: САЩ и Япония напомниха да не се разполагат ядрени оръжия в Космоса

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...