Пентагонът се кани да обнови и засили с нов тип "тактическо" атомно оръжие

1400
Пентагонът се кани да обнови и засили с нов тип "тактическо" атомно оръжие

Години след решението на предишния американски президент Барак Обама да намали ролята на ядрения арсенал в американската военна доктрина, Пентагонът се кани да го обнови и засили с нов тип „тактическо“ атомно оръжие, за да отговори на предизвикателствата от Русия, съобщават Франс прес и Ройтерс, като цитират доклад на американското военно министерство.

В документа се подчертава загрижеността на администрацията на Доналд Тръмп от действията на Северна Корея, Иран и Китай в ядрената сфера. Основните опасения обаче са свързани с Москва, която разполага с две хиляди тактически ядрени бомби срещу едва няколкостотин, струпани от САЩ на европейска територия. Това, „съчетано с окупацията на Крим и ядрените заплахи срещу наши съюзници, бележат решителния курс на Русия към надпревара с Великите сили“, твърди министърът на отбраната Джим Матис.

Съвсем скоро може да има пълна забрана за мобилни телефони в Пентагона

Американският министър на отбраната Джеймс Матис обмисля да въведе пълна забрана върху употребата на лични мобилни телефони в сградата ...

Тактическото атомно оръжие е с мощност 20 килотона - далеч по-малко от най-мощните, но също така разрушително, както бомбите, сринали японските градове Хирошима и Нагасаки през 1945 година. В плановете на Пентагона новите оръжия ще бъдат преносими от кораби и подводници, което няма да налага дислоцирането им в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка