Пластмасови отпадъци задръстват океана и убиват морския живот

3334
Пластмасови отпадъци задръстват океана и убиват морския живот
Снимка: iStock/Guliver

Количеството пластмасови отпадъци, трупащи се в океана и убиващи морския живот, може да се утрои през следващите 20 г., освен ако компаниите и правителствата не намалят драстично производството на пластмаса. Това се посочва в ново проучване, цитирано от БГНЕС.

Консумацията на пластмаса за еднократна употреба се е увеличила по време на пандемията на коронавируса, посочват от Международната асоциация за твърди отпадъци. Маските за лице и латексовите ръкавици плуват ежедневно край отдалечените плажове в Азия. Депата по целия свят са задръстени с рекордни количества опаковки за храна.

Новото проучване, проведено от учени и експерти от индустрията за благотворителните тръстове на Pew и SYSTEMIQ, предлага решения, които биха могли да намалят прогнозирания обем пластмаса, влизащ в океана, с повече от 80%.

Пътната карта за преодоляване на кризата с пластмасовите отпадъци в окана е сред най-подробните, предлагани някога в систематизирано изследване на учените.

Ако обаче не се предприемат действия, количеството пластмаса, която излиза в морето всяка година, ще нарасне от 11 милиона тона до 29 милиона тона, което кумулативно ще доведе до натрупване на 600 милиона тона в океана до 2040 г. - еквивалентното тегло на 3 милиона сини кита. Данните от проучването, публикувано в списание Science, казват още:

Тонове пластмаса и умряла риба в района на река Места

Тонове пластмаса и умряла риба в района на река Места. Хора сигнализираха, че канал край село Елешница се е превърнал в бунище. Местнит...

„Замърсяването с пластмаса е нещо, което засяга всички. Това не е „ваш проблем и не е мой проблем“. Това не е проблем на една страна. Това е проблем на всички“, казва Уини Лау, старши мениджър в Pew и съавтор на проучването.

Стратегията, заложена в доклада, включва пренасочване на стотици милиарди долари от инвестиции в производство на пластмаса в алтернативни материали, съоръжения за рециклиране и разширяване на събирането на отпадъци в развиващите се страни.

Това ще изисква поврат от енергийната индустрия, която бързо изгражда нови химически заводи по целия свят, за да увеличи производството на пластмаса, тъй като традиционният ѝ бизнес с горива ерозира от увеличаване на по-чистите енергийни източници.

Количеството произведена пластмаса годишно се покачва бързо от 1950 г., когато глобалното производство възлиза на 2 милиона тона. През 2017 г. това число е 348 милиона тона и се очаква да се удвои отново до 2040 г., изчислява проучването.

Големите производители на пластмаса, включително ExxonMobil, Dow и Chevron Phillips Chemical, заявиха, че са решени да се справят със замърсяването с пластмаса, въпреки увеличаването на производството. Проектите, които финансират, се фокусират върху почистването на отпадъците.

ЕС: Данъци интернет и нерециклирана пластмаса в битката с коронавируса

Европейският съюз(ЕС) обмисля въвеждане на данък интернет върху дигиталните гиганти, върху нерециклираната пластмаса и дял от приходите...

Документът препоръчва обаче правителствата да прилагат закони, за да възпрепятстват производството на нова пластмаса и да предоставят субсидии за алтернативи за многократна употреба.

Пластмасовата индустрия лобира срещу забраните на правителството за пластмаса за еднократна употреба.

Някои от най-големите купувачи на пластмаса са компании за потребителски стоки като Coca-Cola, PepsiCo, Nestle и Unilever. Всички те поеха ангажимент да използват по-голямо количество рециклирано съдържание в продуктите в бъдеще.

Но настоящите правителствени и корпоративни ангажименти ще намалят количеството пластмаса, постъпваща в океана, само със 7% до 2040 г., констатира проучването на Pew и SYSTEMIQ.

За да се намали потокът от пластмаса към океана с 80%, ще е необходимо използването на хартия или компостируеми алтернативи на пластмасата за еднократна употреба, а опаковките трябва да бъдат преработени, за да надвишат двойно дела на рециклируемия материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Призив към Русия: САЩ и Япония напомниха да не се разполагат ядрени оръжия в Космоса

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...