По-лошата версия на Тръмп се отказа да е президент на САЩ

2568
По-лошата версия на Тръмп се отказа да е президент на САЩ
Снимка: Getty Images

Биотехнологичният предприемач Вивек Рамасвами преустанови кандидатурата си за президентската номинация на Републиканската партия за президент на САЩ и подкрепи бившия държавен глава Доналд Тръмп.

Рамасвами се оттегли официално в понеделник, 15 януари, след като завърши на далечното четвърто място в предварителните избори в щата Айова.

Още: Тръмп спечели републиканските избори в Айова

Вивек Рамасвами заяви, че е взел това решение, след като е установил, че за него няма път напред в надпреварата. 38-годишният политически новобранец, който се опитваше да повтори възхода на Тръмп, заяви, че се е обадил на бившия президент в понеделник вечерта, за да го поздрави за победата му в Айова. На второ място се класира губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, а на трето - бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли.

"Правилното нещо е Тръмп да е президент"

Рамасвами заяви пред свои поддръжници, че Тръмп ще има пълната му подкрепа за президентския пост. "И мисля, че ще направим правилното нещо за тази страна. Затова ще ви помоля да ме последвате, за да изведем нашето движение "Америка на първо място" на следващото ниво", добави той, цитиран от Associated Press.

В победната си реч няколко минути по-рано Тръмп заяви, че Рамасвами е свършил "адски добра работа" в кампанията. Последният пък предложи ДеСантис и Хейли да "последват примера" и да се оттеглят от надпреварата.

По време на кампанията Рамасвами се заяждаше с повечето си опоненти, но хвалеше Тръмп като "най-добрия президент на 21 век".

Още: Кандидат за президент на САЩ имитира Еминем, рапърът реагира светкавично (ВИДЕО)

Рамасвами вицепрезидент?

Подходът на Рамасвами, включително призивът му за "революция", го изстреля напред сред кандидатите, които се бореха да изпреварят Тръмп - или поне да се превърнат в негова реална алтернатива. Решението му да се откаже обаче се превръща в последното потвърждение, че бившият президент, дори на 77 години и с множество обвинения, все още доминира в републиканската политика и остава огромният фаворит за спечелване на номинацията на републиканците за трети пореден път.

Неуспехът на Рамасвами дойде въпреки харесващото се на републиканците противопоставяне на американската помощ за Украйна и Израел.

Снимка: Getty Images

Вивек Рамасвами все пак заяви, че би бил отворен за обсъждане на кандидатурата му за вицепрезидент. "Аз не съм човек, който ще може да говори с нечии убеждения, освен със своите", каза той. "Така че, ако това е роля, която мога да изпълнявам от вицепрезидентския пост или от който и да е друг, ще преценя какво е най-добро за бъдещето на тази страна. Но моят ангажимент №1 е към истината".

Кой е той и върху какво построи кампанията си?

Синът на индийски имигранти влиза в политиката на най-високо ниво, след като печели стотици милиони долари на кръстопътя между хедж фондовете и фармацевтичните изследвания - кариера, която той очертава и изгражда, докато завършва Харвардския университет, а след това и юридическия факултет на Йейл.

Още: Фен на Тръмп, но вземал пари от Сорос: Кой е скандалният кандидат-президент на САЩ Вивек Рамасвами?

В кампанията си той използва същия нагъл подход, с който извлича пари от инвеститорите, дори когато рекламираните от него лекарства така и не излизат на пазара.

"Искате ли човек, който е израснал в тази система и който ще проведе постепенна реформа? Или искате някой, който да дойде отвън?", попита той по-рано по време на кампанията, представяйки успеха си в бизнеса като предвестник на това, което може да направи в Овалния кабинет.

Рамасвами впечатли многобройния електорат на републиканците, като безпроблемно смеси биографията си и подробните си политически позиции с консервативни тези.

Той се застъпи за депортирането на родените в САЩ деца на имигранти, които пребивават незаконно в страната. Постави под въпрос правителствената информация за атентатите от 11 септември 2001 г. и призова за уволнение на 75% от федералната работна сила. 

Рамасвами също така призова за увеличаване на възрастта за гласуване в САЩ. Той упрекна "корпоративната" Америка за това, че набляга на многообразието, равенството и приобщаването. Той обещаваше да помилва Тръмп за всички федерални престъпления, включително тези, свързани с въстанието в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.

Вивек Рамасвами обаче скри от гласоподавателите, че някога е определял като "отвратително" оправданието на Тръмп за загубата на изборите през 2020 г. от Джо Байдън, или че е обявявал публично 6 януари за "мрачен ден за демокрацията".

Не каза, че е инвестирал в компании, чиито програми за многообразие, равнопоставеност и приобщаване той нарича "будни".

Изолационистките му възгледи и твърденията му, че американските политици подкрепят Израел заради личните си финансови интереси, предизвикаха гнева на влиятелни консервативни коментатори, включително Шон Ханити от Fox News. Рамасвами настояваше, че има по-благородна цел: "Ще ни предпазя от Трета световна война и след това ще възродя националната гордост в тази страна".

Още: Джо Байдън стартира остро битката срещу Тръмп - спомена го 28 пъти за 24 минути

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вече има ново американско оръжие на бойното поле, заяви Белият дом

Посланикът на САЩ в Германия напуска

"САЩ ще продължи да помага на Украйна": Блинкен със светкавична визита в Киев

Мексико отчита спад на нелегалната миграция

САЩ: Смяната на Шойгу показва отчаянието на Путин да поддържа войната в Украйна

Белият дом: Не вярваме, че в Газа се извършва геноцид

САЩ: Законът за чуждестранното влияние е несъвместим със западните стремежи на Грузия

След Бил Гейтс Мелинда напусна и фондацията им

Заснеха машинистка в метрото да се гримира в движение (ВИДЕО)

Силно земетресение край бреговете на Мексико

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com