Почти като покана: Все повече мигранти преминават, откакто Байдън е на власт

1113
Почти като покана: Все повече мигранти преминават, откакто Байдън е на власт
Снимка: Getty Images/Guliver

Пристигащите мигранти на границата (САЩ - Мексико) са нараснали до рекордно високи нива по време на управлението на президента Джо Байдън, което е огромно политическо главоболие за него преди изборите. Проучванията показват, че повече от две трети от американците не одобряват начина, по който Байдън се справя с проблема, съобщава BBC.

Доналд Тръмп, осъди законопроекта за миграцията като недостатъчно строг, мнение, повторено от много консервативни законодатели на Капитолия. Но не само републиканците са недоволни от това. Демократичните кметове в градове, които се борят да се справят с наплива, също изразяват чувствата си.

По данни от BBC повече от 6,3 милиона мигранти са били задържани да преминават незаконно в САЩ по времето на Байдън, по-голям брой, отколкото по времето на Тръмп, Обама или Джордж Буш. Причините за увеличението са комплексни, като някои фактори датират отпреди това правителство и са извън контрола на САЩ. Броят започна да расте към края на администрацията на Тръмп, като бягащите основно са хора от Централна Америка, които бягат от поредица от сложни кризи, включително насилие на банди, бедност, политически репресии и природни бедствия.

Още: Тексас обяви война на Байдън: Мигрантите от Мексико вече са оръжие за руската пропаганда

Снимка: Getty Images

Резултатите от ограниченията през пандемията

Този подем внезапно спира в началото на 2020 г., когато ограниченията от пандемията довеждат до драстично намаляване от над 53% между март и април същата година. Откакто тези мерки са отменени в началото на 2021 г., числата непрекъснато нарастват, достигайки исторически връх от малко над 302 000 през декември 2023 г.

„Тогава отново започнахме да виждаме увеличение, предимно на хора от Централна Америка, след като ограниченията за мобилност (там) и в целия регион започнаха да се облекчават“, каза Ариел Руиз Сото, политически анализатор в Института за миграционна политика със седалище във Вашингтон. „Тогава се случи и по-голямата промяна и започнахме да виждаме много по-разнообразни потоци, започвайки с Венецуела, но също и Колумбия, Еквадор и места по-далеч.“ Сега мигрантите идват дори от Западна Африка, Индия и Близкия изток. От мигрантите извън Америка най-голям е потокът от Китай. Повече от 37 000 китайски граждани са задържани на границата между САЩ и Мексико миналата година, около 50 пъти повече от преди две години. Сега САЩ са на второ място след Германия по нива на хуманитарна миграция.

От Тръмп до Байдън

Още: Стотици мигранти на щурм по границата между САЩ и Мексико

Смяната на Белия дом през 2021 г. също е допринесла, казват някои експерти. Ключово послание от президента Тръмп, дори и никога да не е станало реалност, беше изграждането на гранична стена и увеличаване на депортациите. При президента Байдън имаше промяна в тона и политиката. Депортациите намаляха и политиките, насочени към възпиране на мигрантите от Мексико и изграждането на гранична стена, приключиха. Мигрантите са пуснати условно в САЩ, за да изчакат датите на имиграционния съд - процес, който често може да отнеме години.

Снимка: Getty Images

Хората, опитващи се да пресекат границата през това време, казват пред BBC, че смятат, че влизането и оставането в САЩ сега ще бъде по-лесно. А трафикантите на хора се възползват от смяната на президентството, за да създадат усещане за неотложност сред мигрантите, че трябва да побързат към границата.

„Част от това е, че те си мислят, че могат просто да дойдат. Мисля, че точно това им се казва“, каза Алекс Куик, имиграционен адвокат и професор в университета Case Western Reserve в Охайо. „Чувстват, че има пътека да дойдат тук,“ добави той. „Това е почти като покана“.

Някои имиграционни активисти критикуват администрацията на Байдън и американските законодатели от двете партии, че не успяват да прокарат смислена имиграционна реформа. Последното основно преразглеждане на системата е преди повече от 30 години при Роналд Рейгън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...