Помпео обяви претенциите на САЩ към Иран

2836
Помпео обяви претенциите на САЩ към Иран
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ не възразяват срещу развитието на мирната ядрена енергетика в Иран, но при условие, че Техеран ще внася горивото за централите, заяви държавният секретар Майкъл Помпео в интервю за радио „Гласът на Америка“.

„Не смятаме, че Иран трябва да притежава техническите възможности за създаване на ядрено гориво, за обогатяването на уран или да има предприятие за преработката на плутоний. Много други държави внасят ядрено гориво“, изтъкна Помпео.

Рохани: САЩ нямат право да ни диктуват условия

САЩ нямат право да диктуват на Иран и целия свят какво трябва да правят. Това заяви в понеделник иранският президент Хасан Рохани по вр...

По думите му САЩ биха искали да се създаде по-строга програма от инспекции в ядрените обекти на Иран, за да се знае, че Техеран не извършва дейност, свързана със създаването на ядрено оръжие. „Това трябва да включва инспекции на военни обекти и изследователски лаборатории", отбеляза той.

Припомняме, че на 8 май президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ излизат от подписаното през 2015 ядрено споразумение между Иран и „шесторката“ – петте ядрени държави плюс Германия. Съгласно договора Иран се отказва от разработването на ядрено оръжие, като в замяна се предвижда постепенно отпадане на санкциите срещу него.

Тръмп заплаши Иран с нови санкции, както и компаниите, включително неамериканските, които имат бизнес с Иран. Останалите държави от „шесторката“ се противопоставят на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка