Пращат още повече полиция срещу протестите с камиони в Канада

5326
Пращат още повече полиция срещу протестите с камиони в Канада
Снимка: Getty Images

Полицията в Канада обеща по-строги мерки срещу "незаконните и неприемливо опасни" протести, които парализират столицата на страната, но призна, че ситуацията все повече излиза извън нейния контрол, предава БГНЕС.

Тъй като през уикенда в града се очаква да пристигнат още 400 камиона и 2000 протестиращи, в петък полицията в Отава обяви, че ще бъдат изпратени 150 допълнителни служители и ще бъдат поставени бетонни барикади, за да се предотврати достигането на повече превозни средства до централната част на града. Незаконно паркираните превозни средства ще бъдат изтегляни, а магистралите и мостовете може да бъдат затворени.

"Увеличаването на броя на полицаите ще изпрати ясно послание към демонстрантите: беззаконието трябва да спре", заяви Питър Слоли - началник на полицията в Отава. Полицията помоли контрапротестиращите да не идват в града поради опасения от насилие.

Стотици камиони останаха пред парламента в продължение на близо седмица в знак на протест срещу мерките за опазване на общественото здраве. Слоли заяви, че полицията не се "успокоява" от факта, че настоящата полицейска стратегия досега е предотвратила "бунтове, наранявания и смърт".

"Демонстрантите в този район на червената зона остават високоорганизирани, добре финансирани и изключително ангажирани да се противопоставят на усилията за безопасно прекратяване на демонстрацията", каза той и добави, че ситуацията остава "много нестабилна" на фона на съобщенията, че редица протестиращи разполагат с огнестрелно оръжие.

Слоли заяви, че той и други служители са получили смъртни заплахи, и сравни протеста с нападението над Капитолия в САЩ, когато хиляди поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп се опитаха да отменят изборната победа на Джо Байдън.

Тръмп заяви в изявление, че шофьорите на камиони "протестират мирно срещу суровата политика на крайно левия лунатик Джъстин Трюдо, който унищожи Канада с безумните си ковид ограничения".

Организаторите на "Конвоя на свободата" заявиха на пресконференция, че окупацията на града от тяхна страна ще продължи, докато всички нива на управление не премахнат ограниченията срещу Ковид-19 и задължителните ваксини - искане, което се смята за нереалистично, пише „Гардиън“.

В четвъртък протестиращите бяха забелязани да строят дървена конструкция и да складират гориво.

Полицията в града е подложена на нарастваща критика заради "премерения" си подход към протеста, който изнервя и тероризира жителите. Високопоставени служители признаха, че са били изненадани от размера и мащаба на протеста.

"Ако знаехме, че той ще проникне в кварталите, щяхме да разположим повече ресурси в тези общини", заяви Стив Бел, заместник-началник на полицията.

Катрин Маккени, общински съветник от квартал "Сентъртаун" в Отава, обвини полицията, че е изоставила жителите, и разказа, че ежедневно получава съобщения за жители, на които протестиращите крещят, преследват ги, сплашват ги и ги нападат.

„Тук имаме федерално правителство, провинциално правителство, градска и местна полиция, които не са в състояние или не желаят да защитят един жилищен квартал. Те или не могат, или не искат да го направят", каза Маккени.

Град Отава потвърди в четвъртък, че е поискал помощ от Кралската канадска конна полиция, а канадският министър на обществената безопасност потвърди, че в столицата ще бъдат изпратени ресурси на федералната полиция. Тъй като протестите привличат значително внимание и финансиране от страна на САЩ, полицията заяви, че работи с ФБР и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ за разследване на онлайн заплахи, идващи от южната част на границата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка