Премахнаха статуи на ключови фигури на Конфедерацията в Балтимор (СНИМКИ

1945
Премахнаха статуи на ключови фигури на Конфедерацията в Балтимор (СНИМКИ
Снимка: Getty Images/Guliver

Статуи на ключови фигури от Конфедеративните американски щати бяха свалени тази вечер в Балтимор, щата Мериленд на фона на продължаваща кампания за премахването на символите на отцепилата се република от времето на Американската гражданска война.

Местна телевизия излъчи кадри, на които се вижда как работници товарят статуи на генералите на Конфедерацията Робърт Лий и Томас „Стоунуол“ Джаксън на камиони.

Тръмп със скандална пресконференция за Шарлотсвил: Всички са виновни

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново скандализира и предизвика множество негативни реакции заради негови изказвания на пресконференци...

През нощта са били премахнати и паметниците на Жените на Конфедерацията, както и на Войниците и на Моряците на Конфедерацията. Премахнат е и монумент в чест на бивш съдия от Върховния съд, пише в. „Балтимор сън“. Съдия Робърт Б. Тани е човекът, който през 1857 г. взима решение по делото на Дред Скот, според което афроамериканците нямат право на американско гражданство.

В основата на паметника на съдия Тани с черно са били изписани думите „Животът на чернокожите е от значение“ (Black Lives Matter), които се превърнаха в мото на кампанията срещу полицейско насилие и неравноправие срещу афроамериканци в САЩ.

Статуите в Балтимор са свалени четири дни след сблъсъците в Шарлътсвил, щата Вирджиния, предизвикани от крайнодясно шествие, протестиращо срещу премахване на паметник на Робърт Лий от местен парк.

Лидер на синдикална федерация в САЩ излезе от президентския съвет заради Шарлотсвил

Лидерът на най-голямата федерация на профсъюзите в САЩ AFL-CIO Ричард Трамка излезе от президентския съвет след думите на държавния гла...

По време на сблъсъците беше убита жена, а 19 други души бяха ранени, когато мъж, за когото се смята, че е националист, вряза колата си в тълпа. Други двама полицай загинаха при инцидент с хеликоптер, изпълнявайки служебните си задължения във връзка с безредиците.

Кметът на Балтимор Катрин Пъг заяви пред „Балтимор сън“, че градската власт все още не знае какво да прави с премахнатите статуи. „Те трябваше да бъдат свалени“, каза тя и допълни, че те са били премахнати колкото се може по-бързо.

Дебатът за премахването на паметници на някои от ключовите фигури на Конфедерацията се води от години в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com