Проф. Ханке: След победата на Тръмп САЩ ще престанат да дразнят Русия

4609
Проф. Ханке: След победата на Тръмп САЩ ще престанат да дразнят Русия

Победата на Доналд Тръмп донесе несигурност на пазарите, защото никой не е виждал икономическата му програма, заяви американският икономист проф. Стив Ханке, който е един от икономическите съветници на президента Роналд Рейгън.

В коментар по повод избора на Доналд Тръмп проф. Ханке отбеляза, че американските избиратели са отказали да гласуват за кандидата, считан от медиите и анализаторите за по-добър - т.е. хората вече не са съгласни някой да им диктува какво да правят или как да гласуват. Стив Ханке, познат у нас като "бащата на валутния борд", посочи пред БНР и някои от промените, които очаква да настъпят след встъпването в длъжност на Тръмп:

"Има няколко неща, които можем да очакваме от Доналд Тръмп, тъй като той ги анонсира в рамките на кампанията си. Президентът Обама издаваше ексклузивни заповеди, като по този начин не действаше съвсем демократично. Когато влезе в Белия дом, Доналд Тръмп ще премахне това.

Бащата на валутния борд: Абсолютна глупост е да влизате в еврозоната

От 1997 година България беше част от зоната на използване на германската марка, но стана част от еврозоната неформално. Би било абсолют...

Също така можем да очакваме да се сложи край на здравната реформа на Обама. Той създаде такава социална и здравна система, че се стигна до бедствено положение. Системата му изобщо не проработи.

Сега мисля, че се сложи край на завета на Барак Обама, че ще пренапише историята. Слага се край на това, което ние наричаме "династията Буш" и на "династията Клинтън". Ще добавя и още нещо. Ще има доста сериозен обрат в това, което влияе толкова много на мнението и хората няма да се вслушват в това, което журналистите им казват да правят или как им казват да гласуват."

По отношение на външната и икономическата политика, която ще провежда новата американска администрация, Стив Ханке посочи:

"Може би ние ще видим как САЩ и НАТО ще престанат да дразнят Русия и да я "бодат в очите", както досега. Това ще е важно и за България. Може би ще има преосмисляне на санкциите срещу Русия. Със сигурност ще видим промени в геополитически план и се надявам средата вече да не е толкова напрегната и агресивна.

Стив Ханке посочи очевидното: Обикновените българи масово не знаят нищо за финансите

Финансовата неграмотност в България е потресаваща. Това заяви известният като бащата на валутния ни борд проф. Стив Ханке. От думите н...

Мисля, че със сигурност ще видим промени в данъчната система на Съединените щати. Ще има намаляване или дори отпадане на данъка, който корпорациите плащат, когато парите им се върнат в САЩ. Това е огромно количество пари, които в момента са отвъд океана, но са американски. Ще има връщане на тези пари в Америка, ако данъкът бъде намален драстично или направо отпадне. Мисля, че екипът на Тръмп ще промени голяма част от регулациите и също така ще инвестира доста в инфраструктура.

В негативен план мисля, че ще видим затягане на политиката по отношение на международните споразумения, особено в икономически план."

Как точно ще изглежда това, никой не може да каже, защото все още никой не знае какви са намеренията на Тръмп, отбеляза още проф. Ханке и посочи главната разлика, която вижда между Рейгън и Тръмп.

"Когато президентът Роналд Рейгън беше избран в началото на 80-те години, ние имахме много детайлна програма за икономическо възстановяване. В нея беше ясно описано какво смятаме да направим с регулациите и данъчната политика, как трябва да овладеем инфлацията и как да отворим страната към повече търговски споразумения. Ние бяхме подготвили програма от повече от 200 страници още преди спечелването на изборите от Рейгън. Доналд Тръмп не не е направил това", каза Ханке.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка