Проучване: Американците вярват в "нова руска намеса" в предстоящите избори

1302
Проучване: Американците вярват в "нова руска намеса" в предстоящите избори
Снимка: Getty Images/Guliver

Повечето американски избиратели смятат, че Русия се опитва да се намеси в президентските избори през 2020 г. Това съобщава изданието The Hill, като се позовава на резултати от проучване на общественото мнение, проведено от Harvard CAPS-Harris Poll с участието на Центъра за американски политически изследвания към Харвардския университет.

Съгласно резултатите, 50% от гражданите на страната, регистрирани като избиратели, вярват в съществуването на съответните доказателства за руска намеса, докато 41% отхвърлят идеята. Въпросът, на който респондентите са отговаряли, е дали смятат, че има доказателства за намесата на Москва в изборите.

Нови обвинения в САЩ за руска намеса в полза на Бърни Сандърс

В САЩ често се спекулира в руска помощ за президента Доналд Тръмп. Сега обаче в американската преса се появи друга версия. Американски...

„Повечето избиратели все още вярват, че Русия подкрепя предизборния щаб на Тръмп и отхвърлят предположението, че Москва помага на централата на Бърни Сандърс (кандидат за президент от Демократическата партия на САЩ – бел.ред.), въпреки факта, че твърденията за оказване на помощ на Тръмп вече са опровергани“, обяснява Марк Пен, ръководител на организационния комитет за проучване, коментирайки резултатите от проучването. „Независимо дали е вярно или не, американските избиратели смятат така", допълва събеседникът на изданието.

Миналия месец американските разузнавателни агенции заявиха пред Конгреса, че вероятно Русия ще участва в „дезинформационни кампании", насочени към предварителните избори, припомня The Hill. Кремъл обаче отрече информацията за каквато и да е намеса в американската политика, отбелязва още агенция "Фокус".

Един от основните кандидати на Демократическата партия, Бърни Сандърс, също заяви през февруари, че американските разузнавателни агенции са уведомили щаба му за намерението на Русия да помогне за кандидатурата му. „Каква роля са планирали да играят, не е ясно. Те само ни казаха, че Русия, както и други страни, ще се намесят в настоящата надпревара“, изданието цитира Сандърс. „Най-отвратителното нещо в техните действия - и вече видях някои от техните туитове и други материали - е, че се опитват да ни разделят. Точно това постигнаха през 2016 г."

Проучването е проведено от 26 до 28 февруари по интернет сред 2592 американски граждани, регистрирани като избиратели, става ясно от материала на The Hill. Според вестника респондентите са избрани според възрастта, пола, расата и етническата принадлежност, образованието и политическите предпочитания по начин, който най-точно отразява реалния състав на населението на САЩ.

Осъдиха съветник на Тръмп - заради даване на имейли на Клинтън на WikiLeaks

Бившият съветник на американския президент Доналд Тръмп - Роджър Стоун, беше осъден ефективно. Присъдата му е 3 години и 4 месеца в зат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com