Путин: Русия е готова на диалог със САЩ, не се меси и не иска намеса в изборите

11592
Путин: Русия е готова на диалог със САЩ, не се меси и не иска намеса в изборите
Снимка: Getty images/Guliver

Отношенията между Москва и Вашингтон, предполагаемата руска намеса в американските избори, ситуацията в Сирия, мнението за Доналд Тръмп и предстоящите президентки избори в Русия, както и други теми засегна президентът на Русия Владимир Путин в интервю за телевизия NBC.

Готовност за диалог

Москва винаги е готова за диалог по широк кръг от въпроси, подчерта Путин. „Москва е готова по всяко време да обсъди всякакви въпроси, включително ракетите, киберпространството и борбата срещу тероризма“, отбеляза той.

„Нека да седнем спокойно, да поговорим и решим всички въпроси. Смятам, че настоящият президент (Тръмп) иска да направи това, но има сили, които не му разрешават това“, допълни той.

Отговорността за настоящото напрежение в двустранните отношения той прехвърли на САЩ.

„Не ние ви определихме като свои врагове. Вие взехте такова решение. На нивото на Конгреса. И включихте Русия в списъка на своите врагове“, каза Путин.

„Защо направихте това ?“, попита той.

Ненамесата на Русия и постоянната намеса на САЩ

Путин категорично отхвърли предположенията за намесата на Русия в американските избори. „Ние не поставяме пред себе си такава цел, като намеса в избори. Ние не виждаме каква цел може да постигнем, предприемайки подобна намеса. Нямаме такава цел“, каза той.

„Дате да си представим, че сме си поставили за цел намеса. В името на какво? Намеса, само заради самата намеса ? С каква цел ?“, добави президентът.

В същото време обаче той посочи за постоянна намеса от страна на САЩ. „Ние на много високо ниво заявяваме, че вие постоянно се месите в нашия вътрешнополитически живот. Може ли да си представите? Те дори не го отричат“, отбеляза Путин.

На повторен въпрос от водещата М.Кели, дали смята, че САЩ регулярно се месят в работите на Русия, последва отговор „Постоянно“. „Но Русия не се меси в работите на САЩ. И няма такива намерения. Невъзможно е да направи това“, заяви той, цитиран от ТАСС.

„Преди всичко ние имаме собствени принципи, които не допускат намеса във вътрешните ни работи“ , напомни той. „И ние не се месим във вътрешните работи на другите. Това са наши принципи“.

Екстрадирането е невъзможно

Путин пряко отговори и на въпроса дали Русия може да предаде на САЩ тези лица, които Вашингтон е обвинил за намеса в американските изори.

„Русия не екстрадира своите граждани, както и Съединените Щати“, подчерта той. „Нима Съединените Щати екстрадират свои граждани? Това първо. Второ, аз не виждам да са извършили нещо противозаконно“.

Президентът освен това каза, че обвинените в намеса в изборите руснаци „не са държавни служители“ и „не правителството и интересите на руската държава“. Той каза, че може да става въпрос за лица с няколко гражданства, или за такива, които имат жителство в САЩ.

„Може би за тази работа ка им платили американци, откъде да знаете? Аз не знам“, отбеляза Путин. Той не изключи също така, че посочените лица „в Русия, работят за американски компании“.

„Може би някой от тя е работил за някои от кандидатите“, добави държавният глава.

Ситуацията с химическото оръжие

Засягайки въпроса за ситуацията в Сирия, в частност с твърдението за използване от сирийските власти на химическо оръжие, Путин подчерта, че реалната отговорност за тези престъпления е на екстремистките групировки.

Вижте какви заплати получават Доналд Тръмп и Владимир Путин

Хората често се чувстват неудобно да питат какви са заплатите на познатите и дори близките им. При възнагражденията на президенти и пре...

„Това е в резултат от действията на престъпни и радикални елементи, терористи, които извършват тези престъпления, за да бъде обвинен президента (на Сирия Башар) Асад“, каза той.

„Ние знаем за плановете на бунтовниците да направят така, че да изглежда, че сирийската армия използва химическо оръжие“, продължи руският лидер, отбелязвайки, че такива опити „е имало и в недалечното минало“.

По думите му, въоръжената сирийска опозиция използва обвиненията против правителството на арабската страна в използване на бойни отровни вещества в качеството на „оправдание, за да консолидира усилията за борба с Асад“.

Путин напомни, че досега не е било направено пълноценно разследване на посочените инциденти. „Необходимо е внимателно разследване на място да събира на доказателства. Нищо по това не е направено“, каза той.

Планове за промяна на Конституцията няма

Ясен и недвусмислен отговор на Путин последва и по въпроса за възможната промяна на Конституцията на Русия в частта, касаеща сроковете за поста държавен глава. „Мисля, че ви казах вчера, че аз никога не съм променял Конституцията, особено заради собствени интереси. Нямам такива планове“, подчерта той.

Владимир Путин коментира санкциите на САЩ срещу Русия

Ако САЩ приемат законопроекта за санцкии срещу Русия това ще предизвика особени съжаления. Това заяви руският президент Владимир Путин ...

Президентът подложи на критика „така наречените експерти“ от САЩ, смятащи, че той се нуждае от запазване на поста си, заради собствената си сигурност. „Защо сте уверени в това, че хората, които ще дойдат на власт в Русия след мен ще искат да унищожат всичко, което съм направил през последните няколко години?, зададе той насрещен въпрос, изразявайки увереност в това, че в бъдеще в ръководството на страната ще влязат такива хора, които ще искат да утвърдят държавата.

Засягайки въпрос на водещия, дали президентът би могъл да помилва на Навални, така че той да бъде конкуренция на изборите, руският президент каза „Аз бих искал да си сътруднича с тези хора и съм готов за това. Ние се опитваме да направим Руси по-силна, по-конкурентна и по-ефективна страна, страна, която се опира на своите сили. Такива хора има“. „Може да се помилва всеки човек, ако той е достоен затова“, добави руският лидер.

В отговор на въпроса за вероятността да бъде преизбран на поста президент, той каза, че това зависи от вота на избирателите. „Ще видим какво ще решат руските избиратели“, заяви Путин.

Мнението за Тръмп

Путин каза също така, че никога не се е срещал с Тръмп до участието в последните избори в САЩ. „Не, аз никога не съм го познавал до издигане на кандидатурата“. Той не се съгласи с твърдението за това, че Тръмп избягва критиките по негов адрес. „Смятам, че той е опитен човек, бизнесмен с голям опит и разбира, че ако има необходимост да установи отношения за сътрудничество с някой, то трябва да се отнася към потенциалния партньор с уважение. Това на първо място е чисто прагматичен подход“.

„На второ, независимо, че той е за пръв път на президентски пост, се учи бързо и разбира добре, че такъв път на нивото на което сме да се занимаваме с взаимни обиди не води до никъде“- „Ако сте обърнали внимание, аз винаги проявявам към моите колеги не само в САЩ, но и в Европа, в Азия неизменно уважение“, добави Путин.

Кремъл: Владимир Путин е готов да се срещне с Доналд Тръмп

Руският президент Владимир Путин е готов да се срещне с новия американски държавен глава Доналд Тръмп, но подготовката за евентуалната ...

На въпрос на водещия, смята ли Путин Тръмп за „ярка личност“, последва отговорът: „Възможно е“.

Руската агенция отбелязва, че в излъченото в петък интервю не са били включени показани по-рано фрагменти по договора за ПРО. Телевизионната компания е монтирала интервюто така, че периодично се излъчват и критични коментари на американски политици.

Затова път Интерфакс се спира точно на това.

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му е готова и занапред да води диалог по ядреното разоръжаване след края на действието на договора СТАРТ-3, но с отчет на появилите се пир нея системи за въоръжение, способни да заобикалят системите на ПРО, снижаването на количеството балистични ракети и бойни глави вече няма да бъде толкова критично.

Според Путин, Русия е „съгласна на съкращение на носителите или на бойните глави“. „Но сега, когато имаме оръжие, което лесно преодолява всички системи за ПРО, за нас не е толкова критично снижаването на броя балистични ракети и бойни глави“, допълни той.

На въпроса дали новите видове оръжия ще станат част от новите преговори за намаляване на стратегическите офанзивни оръжия, Путин заяви, че „от гледна точка както на броя на носителите, така и на броя на бойните глави, които могат да бъдат поставени върху тях или ще бъдат поставени, разбира се, трябва да бъдат включени в общата сметка“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа