Републиканците подготвиха почвата за сваляне на здравната реформа на Обама

4005
Републиканците подготвиха почвата за сваляне на здравната реформа на Обама
Снимка: Gettyimages.com

Американският Сенат прие закон за отмяна на редица важни елементи от здравната реформа, която се смята за най-сериозното постижение във вътрешната политика на президента Барак Обама. В подкрепа на закона гласуваха 52-ма, срещу него - 47, предаде АФП.

Гласуващите се разделиха ясно по партийна линия: почти всички републиканци подкрепиха тази мярка, а всички демократи бяха против. Опозицията в Конгреса е в продължение на няколко години се опитва да достигне до спиране на здравната реформа, известна като програмата „Обамакеър”, припомня БГНЕС.

След две седмици САЩ може да остане без финансови средства

Американският Конгрес не успя да постигне договорка относно вдигането на тавана на публичния дълг в САЩ в последния възможен момент и т...

Със закона републиканците се надяват през 2017 година да съботят "Обамакеър" - евентуално по това време трябва да има републикански президент начело на САЩ. Законът е основан на база бюджетни данни - преди известно време най-големият амаерикански застраховател United Health Croup заплаши да се изтегли от пазара, защото "не може да върже бюджета" заради здравната реформа.

Очаква се в близките дни и Камарата на представителите, където повечето места също принадлежат на републиканците, да одобри законопроекта. Но в Конгреса няма да бъде постигнато необходимото мнозинство от две трети, необходимо за преодоляване на президентско вето. Белият дом многократно е предупреждавал, че такова вето ще има.

Това означава, че победата на републиканците засега остава символична.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com