Решителен тур за първичните президентски избори в САЩ

2831
Решителен тур за първичните президентски избори в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Ключов етап в първичните избори за президент е т. нар. "супервторник". Днес в 12 американски щати ще се проведат избори и събрания на партийните активи, на които партиите ще определят фаворитите си, пише БГНЕС.

На този етап разпределението на силите в двата противникови лагера са вече доста очевидни. И демократи, и републиканци имат свой лидер. Това са бившата Първа дама и бивш държавен секретар Хилари Клинтън и милиардерът Доналд Тръмп.

Бърни Сандърс вече наваксва на Клинтън и в социологическите проучвания

Бърни Сандърс стопи разликата с Хилари Клинтън в надпреварата за номинацията на Демократическата партия на САЩ за Белия дом, сочи анкет...

Докато демократите са за кандидатура на Хилапи Клинтън, голяма част от републиканския елит не се вижда представен от Тръмп. В надпреварата при демократите Клинтън получи подкрепата на 544 делегати, които ще гласуват за нея на партийния конгрес през юли. Тя спечели първичните избори в Айова, Невада и Южна Каролина. Съперникът й - сенаторът Барни Сандърс засега има само една победа - в щата Ню Хемпшир и може да разчита на гласовете на 85 от делегатите на конгреса на демократите. Неразпределени остават 4138 от гласовете, а за победа на партийния конгрес е необходима подкрепата на 2382 от делегатите.

При републиканците нещата са по-сложни. За момента Тръмп има 82 гласа. Той победи в ню Хемпшир, Южна Каролина и Невада. Сенаторът Тед Круз има 17 гласа и победа в Айова. Сенаторът Марко Рубио отстъпва от Круз само с един глас. Останалите са малко вероятни претенденти за победа на конгреса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com