Руската пропагандна машина срещу САЩ е била приютена на американска земя

9053
Руската пропагандна машина срещу САЩ е била приютена на американска земя
Снимка: iStock/Guliver

Част от руската пропагандна кампания, насочена към американците, е била базирана именно на американска земя.

Дружество, базирано в Статън Айлънд (един от административните райони в Ню Йорк - бел. ред.), предоставяло сървърни услуги на сайта DoNotShoot.Us - пропаганден портал на Кремъл, който се преструвал, че е глас за жертвите на полицейските арести и операции в САЩ, пише в свое разследване изданието Thedailybeast.com.

Руски агенти ползвали Facebook Messenger заради президентските избори в САЩ

Отговарящият за платформата Facebook Messenger Дейвид Маркъс официално обяви на конференция, организирана от The Wall Street Journal, ч...

По принцип всеки уеб сайт трябва да бъде "хостван" - с адрес на интернет протокол и пространство на физически компютър - за да бъде публично гледан. "DoNotShoot.Us" е уебсайт, част от "руската тролска ферма", подкрепяна от Кремъл. Или поне това твърдят два независими източника, запознати с уебсайта, като и двата го идентифицират като руски пропаганден ресурс. Той бил хостван на сървър с IP адрес 107.181.161.172.

Този адрес принадлежи на компания Greenfloid LLC, регистрирана на нюйоркчанина Сергей Каширин и още двама души. Други сайтове, свързани с руската пропаганда, като BlackMattersUs.com, също са "хоствани" на сървъри с IP адреси, собственост на Greenfloid.

Връзките на компанията с руските пропагандни сайтове бяха съобщени за пръв път от ThinkProgress.

Припомняме, че пред последните два месеца руските усилия за "привличане" на американци и американски общности в мащабната кремълска пропаганда станаха по-очевидни, благодарение на редица действия от страна на социалните мрежи за откриване и блокиране на фалшиви акаунти. По примера, даден тук, руската пропагандна кампания се е опитала да използва САЩ като "домакин" за своите действия.

Едно нещо също става безспорно ясно. Greenfloid е нещо повече от самостоятелна фирма. Тя е регистрирана на сайта на базираната в Харков, Украйна, компания майка ITL.

Руска медия разкри каква е заплатата на руските тролове за дейност в САЩ

Заплата от 80 до 120 000 рубли (1400 – 2100 долара) са вземали в т.нар. фабрика за руски тролове (Internet Research Agency), рабо...

Това не е първият път, когато ITL е нарочена във връзка с твърденията, че сървърите ѝ са били използвани за хостване на сайтове, управлявани от руската тролна фабрика. ITL също така е била домакин на сайта Whoiswhos.me, който разкри идентичността и личната информация на руските опозиционни блогъри.

Имената на редица руски блогъри и активисти, снимки и лична информация за тях, бяха публикувани в WhoisWhos. Най-малко седем от тях бяха физически нападнати, а на някои от тях бяха запалени дори автомобилите, съобщи руският новинарски сайт Fontanka през юни 2016 г.

Actualno.com припомня, че през 2016 г. Facebook тества нова технология за автоматично откриване на фалшиви страници, като алгоритъмът цели да предотврати кражбата на самоличност във виртуалното пространство.

Наскоро най-популярната интернет търсачка Google откри доказателства, че платформите ѝ са били използвани от руски агенти с цел намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година.

По-рано и социалните мрежи Facebook и Twitter обявиха, че са открили на платформите си заблуждаващо съдържание, финансирано от руски източници.

И Google с доказателства, че от Русия са помагали на Тръмп

Най-популярната интернет търсачка Google откри доказателства, че платформите му са били използвани от руски агенти с цел намеса в прези...

Очаква се представители и на трите компании да се явяват пред Комитета за разследване на Сената на 1 ноември. По време на публичното изслушване, те ще представят наличните доказателства във връзка с твърденията, че Кремъл е манипулирал предизборната кампания на Тръмп, за да му помогне в спечелването на президентския пост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка