Руската рецепта за промиване на мозъка - много ефективна през социалните мрежи

15737
Руската рецепта за промиване на мозъка - много ефективна през социалните мрежи
Снимка: iStock/Guliver

В началото на тази седмица бяха повдигнати първи обвинения, свързани с голямото разследване в САЩ за евентуална руска намеса в американските президентски избори. Най-известното засега име под прицела на американското правосъдие е Пол Манафорт, бившият ръководител на предизборния щаб на Доналд Тръмп. Обвинението обаче не касае случай на директна намеса на Москва, а де факто укриване на плащания за милиони за лобизъм в полза на бившия украински президент Виктор Янукович, който беше сериозен съюзник на режима в Русия. Тепърва се очакват и евентуално по-сериозни обвинения, директно свързани с намеса на Кремъл.

По отношение на руската намеса тази седмица в САЩ се появи и историята как се създава ефективен трол, влияещ в огромна степен на общественото мнение. Историята е на (уж) американската блогърка Джена Ейбрамс и е разказа от The Daily Beast.

Лондонски професор - знакова връзка в руската намеса в САЩ?

Професорът от Лондонската академия по дипломация Джоузеф Мифсуд, с когото Джордж Пападопулос редовно се е срещал, е потвърдил, че поддъ...

От няколко години насам Ейбрамс е знаменитост в Twitter. В пика на славата си тя е следвана от 70 000 души. Нейни постове в микроблог мрежата биват цитирани от десетки западни медии, сред които личат имена като BBC (британската медия прави статия на база пост на Джена за това дали жените трябва да се бръснат под мишниците), CNN, The Washington Post, USA Today, The Independent, The Observer, Business Insider, Huffington Post, The Daily Mail, France 24, Sky News, BuzzFeed, дори Yahoo Sports! А причината е, че постовете на Ейбрамс обхващат всякакви теми и се споделят и харесват от хиляди.

Ейбрамс започва "кариерата си" през 2014 година като "цапната в устата" и крайно откровена американка. Първоначално тя не засяга политически теми, а успехът ѝ като "лидер на мнение" най-добре бива обрисуван от статия на Brit&Co през март 2016 година, посветена изцяло на неин пост в Twitter, в който тя срива Ким Кардашиян, защото американската "риалити" знаменитост си е направила голо селфи. Туитове на Ейбрамс редовно присъстват в статии тип "15-те най-смешни туита на седмицата".

След като изгражда определена репутация, Ейбрамс почва да намесва в постовете си и теми, които са свързани с политика. "За тези, които мразят флага на Конфедерацията. Знаете ли, че знамето и гражданската война в САЩ не са били заради робството, а заради парите", пише Ейбрамс в профила си през април 2016 година. Туитът бързо става вайръл, като предизвиква купища отговори и мнения – с доказателства против думите, както и с "излияния" в защита на Ейбрамс. Дори ръководителят на администрацията на Белия дом по онова време Джон Кели отвръща на тезата на Ейбрамс, твърдейки, че гражданската война в САЩ е можела да бъде избегната, ако е имало повече желание за компромис между Севера и Юга. А Ейбрамс продължава в подобен дух – с множество постове, развивайки хитроумно тезата, че сегрегацията ще помогне „Америка да стане отново велика“. Тя дори пуска туит, посветен на бившия директор на ФБР Джеймс Коми и показанията му пред Конгреса, в който твърди, че Коми е казал, че Хилари Клинтън е лъжец.

Дотук добре – но Ейбрамс всъщност не е реален човек. Или поне не американка. Джена Ейбрамс е профил, създаден от Internet Research Company, по-известна като "фабриката за тролове" в Санкт Петебург. Доказателства за това са дадени от Twitter в рамките на разследването на Конгреса за руската намеса в американските президентски избори. Профилът, естествено, вече е история.

Лавров: Няма нито едно доказателство за руска намеса в изборите в САЩ

Руският външен министър Сергей Лавров категорично отрече страната му да се е месила по какъвто и да е начин в изминалите президентски и...

Наследството на Ейбрамс обаче продължава да живее. Пример е изказване на американската актриса Розан Бар, която има награди "Еми" и "Златен глобус". Бар взаимства по-ранен туит на Ейбрамс, която призовава истинската същност на "общите врагове" да бъде разкривана - че те са "педофили".

Дори бившият американски посланик в Русия Майкъл Макфауъл е влизал в разговори с Ейбрамс – за да опровергава тезите ѝ. Какъв ли е бил ефектът върху хората, видели тези "разговори" - със сигурност няма как да бъде измерен. Но е безспорен – във формирането на мнения и позиции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка