САЩ: Биткойнът е заплаха за финансовата стабилност

4232
САЩ: Биткойнът е заплаха за финансовата стабилност

Главен служител на банковия надзор във Федералния резерв заяви, че криптовалутите като биткойна биха могли да представляват заплаха за финансовата стабилност докато получават по-широка употреба.

Забележките на Рандъл Куарълс дойдоха на фона на новия рекорд, при който криптовалутата надхвърли десетократно стойността си от началото на годината.

Биткойнът е все по-актуален и на Уол Стрийт, което предизвиква интерес и тревога сред регулаторите. Според Куарълс обаче, това би могло да доведе до криза, тъй като децентрализираните виртуални валути функционират като платежна система без централна банка и се обменят чрез криптиране, предаде БГНЕС.

"Валутата в центъра на някои от тези системи не е подкрепена от други сигурни активи, няма вътрешна стойност, не е отговорна пред регулирана банкова институция и пред която и да е институция въобще”, каза той. "Макар че тези цифрови валути може да не пораждат сериозни притеснения при сегашните им нива на употреба, по-сериозни проблеми с финансовата стабилност могат да възникнат, ако се стигне до мащабно използване".

По-рано съветникът по въпросите на вътрешната сигурност в Белия дом Том Босърт каза, че наблюдава ситуацията и я е обсъдил на среща тази седмица. "Знам, че това е нещо, което се държи под око", каза той.

Вчера курсът на биткойна излетя над 11 000 долара. В средата на октомври криптовалутата се разменяше все още срещу 5 000 долара, което е по-малко от половината от достигнатите пикове при вчерашната търговия. Това покачване на цената й е още по-зрелищно в светлината на курса от 1 000 долара, с който започна годината. Тя бе силно стимулирана през последния месец, след като Чикагската борса /CME (Chicago Mercantile Exchange) Group/ обяви в края на октомври предстоящо пускане на фючърсни сделки върху биткойни. Това съобщение предизвика рязко повишаване на курса на криптовалутата, като обаче броят на биткойните, които могат да бъдат пуснати в обръщение, е ограничен. Общата капитализация на криптовалутата възлиза на около 180 млрд. долара според данни на сайта coinmarketcap.com, който следи борсовата капитализация на криптовалутите. За сравнение – американската компания "Кока-Кола" се оценява на около 195 млрд. долара. Когато беше пуснат през 2009 г. биткойнът, който е виртуална валута, струваше едва центове.

Биткойнът мина $10 000

За първи път стойността на криптовалутата биткойн мина 10 000 долара. Виртуалната валута достигна върха от 10 379 долара в Азия, спор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Най-малко три жени са заразени с ХИВ след козметична процедура в САЩ

САЩ спират вноса на руски уран

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com