САЩ: Деактивирахме зловреден шпионски софтуер на руската ФСБ

2102
САЩ: Деактивирахме зловреден шпионски софтуер на руската ФСБ
Снимка: Freepik

Министерството на правосъдието на САЩ е обезвредило "сложна" мрежа от зловреден софтуер, използвана от руската разузнавателна агенция ФСБ в продължение на две десетилетия за шпионаж в 50 държави, включително в съюзници от НАТО, предаде АФП.

Според американски служители ФСБ успешно е внедрила зловредния софтуер "Snake" или "Uroburos" в компютърни системи по целия свят, като се е фокусирала върху правителствени мрежи, изследователски центрове, журналисти и други цели. 

Експерти предупреждават за нова заплаха от шпионски софтуер

Експерти по сигурността предупредиха за появата на неизвестен досега шпионски софтуер с хакерски възможности, сравним с Pegasus на NSO ...

Компютрите в системата са служили и като релейни възли за прикриване на трафика към и от зловредния софтуер " Snake", вкаран в целеви компютърни системи, казват те. В рамките на продължила с години операция ФБР успя да победи "Snake", като вмъкна в него свой собствен компютърен код, който издаваше команди, каращи зловредния софтуер да се самоунищожи, заяви Министерството на правосъдието, цитирано от БГНЕС.

"Чрез високотехнологична операция, която обърна руския зловреден софтуер срещу самия него, американските правоприлагащи органи неутрализираха един от най-усъвършенстваните инструменти на руския кибершпионаж, използван в продължение на две десетилетия за постигане на авторитарните цели на Русия", заяви заместник-главният прокурор Лиза Монако. 

Зловредният софтуер е известен на експертите по компютърна сигурност от поне десетилетие, а CISA, американската агенция за киберзащита, заяви, че ФСБ е започнала да го разработва през 2003 г.

CISA нарече "Snake" "най-усъвършенстваното средство за кибершпионаж в арсенала на ФСБ", като отбеляза, че е особено скрит, изключително труден за откриване в компютърните системи и мрежовия трафик.

Байдън забрани използването на определен шпионски софтуер

Президентът на САЩ Джо Байдън издаде указ, с който забранява на правителствените агенции да използват търговски шпионски софтуер, който...

Освен това е проектиран за лесно актуализиране и модифициране и въпреки това има "изненадващо малко грешки, като се има предвид неговата сложност", заяви CISA. Тези аспекти са позволили на ФСБ да работи незабелязано в продължение на години чрез обширни хост мрежи, за да се добере до компютри с поверителни документи.

Поне в един случай "Snake" е бил поставен в системите на неназована държава от НАТО, което е позволило на руското разузнаване да получи достъп и да ексфилтрира чувствителни документи за международните отношения и дипломатически комуникации, заяви CISA. "Ефективността на този вид имплант за кибершпионаж зависи изцяло от неговата дългосрочна скритост", заяви агенцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка