САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари по Сирия

7516
САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари по Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари по Сирия. Повод за нанасянето на удара е инцидентът от 7 април в град Дума, където според мнението на Запада е било използвано химическо оръжие.

Ударът е бил нанесен в ранните часове (между 4-5 часа българско време). Целите са били три – край градовете Дамаск, Хомс и Дума, където, според изнесените данни има бази за производство на химическо оръжие, съобщават международните агенции. Според източници от Сирия, целите при Хомс изобщо не са били засегнати.

Тръмп продължава с консултациите какво да прави за Сирия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе за пореден път телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, за да обсъди с него по-н...

Министерство на отбраната на Русия съобщава, че нито една от ракетите изстреляни срещу Сирия, не е била насочена и попаднала в зоните, където са разположени руски военни. Дамаск не потвърждава информацията за пораженията на деветте цели на територията на страната в резултат на ударите от въздуха, съобщава от своя страна агенция SANA, позовавайки се на сирийски източници и цитирана от ТАСС.

Ясно е, че няма абсолютно точна информация колко ракети са били прихванати. Според някои от руските агенции, позоваващи се на различни източници, свалени са около 10 ракети, като Хомс изобщо не е засегнат. Сирийската държавна телевизия обаче съобщава за трима ранени при Хомс, всичките цивилни. Вероятно информацията ще бъде уточнена по-късно през деня.

Позиции и обяснения

Атаката беше обявена от американския президент Доналд Тръмп, който обяви, че е дал нареждане за атаки по специфични цели в Сирия срещу режима на Башал Асад, заедно със съюзниците Великобритания и Франция. Според Тръмп целта е да се попречи на режима в Сирия да използва химически оръжия срещу собствения си народ.

Тръмп каза, че САЩ са готови за продължителна мисия в Сирия. Час по-късно американският министър по отбраната ген. Джеймс Матис го опроверга, като каза, че това е една единствена атака, която продължила около 1 час, съобщи Нова телевизия.

Руските военни обвиняват Великобритания за инсценирана химическа атака в Сирия

Руските военни заявиха днес, че разполагат с доказателство, че химическата атака в сирийския град Дума е инсценирана по нареждане от Ло...

"Целта на нашите действия тази нощ е да установим дълготрайна спирачка срещу производството, разпространението и употребата на химическо оръжие. Установяването на такава спирачка е от жизненоважен интерес за националната сигурност на Съединените щати”, заяви Тръмп. Той коментира и президента на Сирия Башар Асад. "Това не са действия на човек, това са престъпления на чудовище", заяви още Тръмп.

Припомняме, че Сирия отрича да е извършила атака с химическо оръжие срещу цивилното население на град Дума и предупреди, че извършването на въздушни удари е риск към разпалване на война.

По информацията от военния министър на САЩ ген. Джеймс Матис към Сирия този път са изстреляни 2 пъти повече ракети отколкото към предишната атака, която беше точно преди 1 година. Тогава бяха изстреляни 59 ракети "Томахоук" по авиобазата в Шайрат. Матис обяви и, че в следствие на ударите няма човешки жертви.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че още от днес Франция, Великобритания и САЩ започват активна кампания в Съвета за сигурност на ООН за намиране на мирен и дипломатически изход от кризата. "Наредих на въоръжените сили на Франция да се включат в операцията на международната коалиция със САЩ и Великобритания в Сирия. Тя е насочена срещу химическия арсенал на сирийския режим. Нашият отговор на атаката в Дума е ограничаване на сирийския режим да произвежда и използва химическо оръжие”, заяви Макрон. 

Тереза Мей заяви, че целта на атаката е била да се попречи режимът на Сирия да използва химическо оръжие. "Не можем да допуснем използването на химически оръжия да се нормализира - в Сирия, по улиците на Великобритания или където и да било другаде по света", заяви Тереза Мей.

Следователи искат защита на доказателствата за химическата атака в Дума

Военни следователи днес подчертаха нуждата от запазване на доказателства в Сирия, свързани с предполагаемата химическа атака в бунтовни...

Руското посолство в Съединените щати излезе с позиция по американските удари в Сирия на страницата си във Facebook.

"Най-големите ни опасения се сбъднаха. Предупрежденията ни не бяха чути", заяви посланик Анатолий Антонов. И добавя: "Изпълнява се предварително подготвен сценарий. За пореден път сме заплашвани. Предупредихме, че подобни действия няма да останат без последствия. Цялата отговорност е на Вашингтон, Лондон и Париж. Да се обижда руския президент е неприемливо и недопустимо", пише още в позицията на руското посолство във Вашингтон. "Съединените щати - притежателите на най-големия арсенал от химически оръжия, нямат моралното право да обвиняват други страни", се казва в изявлението на руския посланик.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова да не се допуска изостряне на ситуацията в Сирия след едностранната силова атака предприета от Великобритания, САЩ и Франция срещу близкоизточните страни. В писменото изявление Гутереш не прави оценка на действията на западните страни, но отбелязва, че всички държави са длъжни да уважават устава на ООН и международното право.

Вече има анализи, че развитие на конфликта няма да има, тъй като няма засегнати преки цели на руската или иранската страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com