САЩ имат нов план как да затворят вратичките пред Русия за заобикаляне на санкциите

20076
САЩ имат нов план как да затворят вратичките пред Русия за заобикаляне на санкциите
Снимка: Getty Images

САЩ ще преработят санкциите срещу Русия, така че да са сигурни в ефективността им. Американските служители планират да затворят всички вратички за заобикаляне на наказателните мерки от страна на Кремъл, да лобират пред други държави за подкрепа и да преследват хората и компаниите, които подтикват Москва към заобикаляне на законите, пише Wall Street Journal.

Представители на администрацията на Джо Байдън твърдят, че целта на тази втора фаза е да се прекъснат оставащите пътища, които осигуряват приходите и вноса, необходими на президента Владимир Путин за водене на войната в Украйна. И всичко това - въпреки че Европа продължава да купува значителни количества петрол и газ от Русия.

Война на санкции: Русия и Западът са в трета фаза, кой ще поддаде пръв?

Икономиката ви ще се сблъска с "опустошителни" последици, предупреди президентът на САЩ Джо Байдън руския си колега Владимир Путин за с...

Ходът на Вашингтон означава, че мишени ще са чуждестранни банки и платформи за криптовалути, които помагат на Русия да поддържа достъп до международни валути. Значи още поемане на контрола над банкови сметки и корпоративни активи на олигарси, включени в черния списък, и налагане на санкции на чуждестранни компании, хванати да изнасят санкционирани стоки за Русия.

ОЩЕ: 10 трика, с които Русия заобикаля санкциите

Ще бъдат направени опити и за убеждаване на страни като Китай и Индия, които не се присъединиха към санкционната кампания на Запада, да ограничат паричните потоци и износа към Русия.

Целта на Вашингтон е да "даде възможност на украинците да се защитават сами и да намали способността на Русия да води тази война", заяви миналия месец заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо. Той изнесе реч на Аспенския форум за сигурност - конференция по въпросите на националната сигурност и външната политика.

В края на февруари и март САЩ и техните съюзници започнаха мащабна кампания за санкции срещу Москва, като засегнаха спешните парични резерви на Русия и включиха най-големите ѝ финансови и корпоративни институции в черния списък. Западът наложи и ограничения върху важни експортни стоки и се насочи към активите на руските олигарси, които са важен източник на подкрепа за Владимир Путин.

Естония предлага на ЕС осми пакет санкции срещу Русия с пълно енергийно ембарго

Естония ще предложи пълно енергийно ембарго срещу Русия в осмия пакет от санкции на Европейския съюз спрямо Кремъл. Това обяви външният...

ОЩЕ: Русия се сбогува с долара и еврото

Въпреки това Русия продължава да продава огромни количества петрол и природен газ, които до голяма степен не са санкционирани, като на практика финансира военната си машина и икономиката си с пари от западните страни, зависещи от руския енергиен износ. Други данни сочат, че макар много държави да спазват санкциите, Кремъл държи в оста си страни, с които поддържа значителна търговия.

"Нищо от това не е повлияло и няма да повлияе на решението на Путин да продължи войната в Украйна", казва Кърт Волкър - бивш посланик на САЩ в Украйна и в НАТО, а сега сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика.

Представители на САЩ също така твърдят, че не са очаквали стратегията им за икономическа война да постигне целите си за една нощ. Напротив - въздействието на санкциите ще се засилва постепенно. За да гарантират това, от Вашингтон разкриват мрежите от хора и фирми, които помагат на Русия да заобиколи санкциите, казват служителите, цитирани от WSJ.

С тази задача са се заели служители на разузнаването в Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите и в Бюрото за промишленост и сигурност към Министерството на търговията. Те преследват компании, които продължават да доставят на Русия финансови услуги и стоки като полупроводници и оръжия, забранени от новия контрол на износа.

Мерцедес, Адидас, Хуго Бос: как им се отрази изтеглянето от Русия

Редица големи германски компании прекратиха бизнеса си в Русия или дори изцяло напуснаха руския пазар след началото на войната в Украй...

По-рано този месец Министерството на финансите наложи санкции на руска финансова институция, наречена JSC Promising Industrial and Infrastructure Technologies, обвинявайки я, че е прикритие за санкционирания по-рано Руски фонд за преки инвестиции. „Тези, които улесняват заобикалянето на американските санкции, сами ще бъдат санкционирани", заявиха тогава от департамента на Джанет Йелън.

Същия ден Министерството на търговията забрани на американски компании да извършват дейност, свързана с 25 самолета, собственост на руската компания "Аерофлот" и на руския олигарх Роман Абрамович (бившия собственик на Челси). В това число - зареждане с гориво, поддръжка, обслужване и снабдяване с резервни части.

Наскоро Министерството на финансите на САЩ наложи санкции и на регистрираната в Хонконг компания EMC Sud Ltd., която според Вашингтон е използвана от бивш руски агент за закупуване на технологии за разузнавателните служби на Москва.

Министерствата на финансите и на правосъдието са създали работни групи, наречени KleptoCapture и REPO - за руски елити, пълномощници и олигарси - за издирване, замразяване и конфискуване на активите на руски олигарси, включени в черния списък. Федералните прокурори поискаха да конфискуват самолети Boeing 787-8 и Gulfstream G650ER, собственост на Абрамович, както и самолет Airbus и яхта на стойност 300 млн. долара, собственост на двойка руски политици, които са подложени на санкции.

ЕС и Обединеното кралство са наложили санкции на Абрамович, а САЩ не са, но са установили, че самолетите подлежат на конфискация въз основа на предполагаеми нарушения на американския контрол върху износа. Администрацията счита, че с конфискуването тези активи са потенциален източник на финансиране за бюджетните нужди на Украйна и евентуалното ѝ възстановяване. "Искаме от Конгреса да ни даде правомощия да им предоставим приходите от тези незаконно придобити активи", заяви заместникът на главния прокурор Лиза Монако на конференцията в Аспен.

Разклащане или срив: Какво се случва с руската икономика?

Руската икономика се сви през второто тримесечие. Това бяха първите три пълни месеца на забавяне от началото на войната в Украйна. Сега...

ОЩЕ: Руската икономика се разпада: 9 развенчани мита на Путин за ефектите от санкциите

Няколко големи държави като Китай, Индия и Иран, които имат дългогодишни търговски връзки и връзки в областта на сигурността с Русия, продължават да изнасят стоки, забранени от американските санкции.

Правителството на Китай заяви, че няма да се съобрази с действия, които смята за незаконни или които засягат базирани в страната компании, осъществяващи бизнес с Русия. Китайски компании са доставяли например компютърни чипове и други електронни компоненти, които според американски служители имат военно приложение.

"Нашата загриженост и нашите предупреждения винаги са били в контекста на потенциална (б.а. - китайска) военна помощ или системна помощ за подпомагане на Русия да избегне въздействието на американските и международните санкции", заяви в сряда говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. "В нашите ангажименти (б.а. - с Китай) сме били много ясни по отношение на последиците от това“.

През пролетта високопоставен служител на Белия дом пътува до Ню Делхи, за да призове Индия да заеме по-решителна позиция спрямо Русия, като предупреди за последиците. Но компаниите в азиатската страна, чието правителство отдавна поддържа тесни дипломатически връзки и връзки в областта на сигурността с Москва, все още доставят на руски компании оборудване за нефт и природен газ, забранено от американския експортен контрол. Това става ясно от търговските данни на Import Genius, прегледани от Wall Street Journal.

Индийските компании масово купуват руски въглища в различни от долара валути

Индийските компании все по-често използват валути на различни азиатски страни, за да плащат за вноса на руски въглища. По този начин фи...

Според данните - търговията с Русия се е увеличила в три държави, които също имат стабилни дипломатически и търговски връзки с Москва. Това са Бразилия, Израел и Узбекистан.

Друг проблем за Русия е сътрудничеството с Иран, който отдавна е обект на западни санкции за финансовия и енергийния си сектор и е развил технически опит в заобикалянето им. САЩ твърдят, че Техеран е изпратил на Москва стотици свои модерни дронове.

ОЩЕ: Новата Европа: Войната между Украйна и Русия дава неподозирани възможности за Централна и Източна Европа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка