САЩ извършват до 75% от всички кибератаки в света

1796
САЩ извършват до 75% от всички кибератаки в света
Снимка: iStock/Guliver

Съединените щати стоят зад огромен брой кибератаки в света, както е видно от наличната статистика. Това ясно опровергава твърденията за предполагаема „тотална руска заплаха“ в информационното пространство, заяви заместник-секретарят на руския Съвет за сигурност Олег Храмов.

В интервю за „Аргументи и факти“ Храмов заяви, че Русия може да се противопостави на американската пропаганда, която я представя като източник на информационни заплахи.

Евросъюзът с първи санкции заради кибератаки

Съветът на Европейския съюз съобщи, че днес е решил да наложи за първи път ограничителни мерки срещу шестима граждани и три организации...

"Анализ на докладите на водещи чуждестранни и руски компании, работещи в областта на информационната сигурност, показва, че най-голям брой компютърни атаки се извършват с помощта на информационната инфраструктура, разположена в САЩ", каза той.

"Освен това американците са водещи в статистиката за злонамерената активност със значителен марж: за 2016 - 2019 г. - от 40% до 75%, в зависимост от вида на вредните влияния", добави заместник-секретарят на Съвета за сигурност.

Според Храмов „посоченият показател причислява на Русия от 2% до 7%“. "Тези данни, които не се афишират на Запад, но са достъпни в публичното пространство, ясно демонстрират на всеки здравомислещ човек несъответствието на тезата за тотална руска заплаха в киберпространството", подчерта Храмов.

В същото време, според ФБР, в самите САЩ годишно се регистрират над 300 000 киберпрестъпления, които според различни оценки нанасят щети на американската икономика в размер от 57 до 109 милиарда долара, каза Храмов. "И ние настойчиво предлагаме на нашите чуждестранни партньори на държавно ниво да следват пътя на неполитизираното взаимодействие в борбата с компютърните атаки", добави той.

Столтенберг предупреди Русия да не си играе с киберогъня

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия и други потенциални врагове на Алианса, че западният военен съюз е готов...

Храмов припомни, че от руска страна Националният координационен център за компютърни инциденти осигурява редовен обмен на експертна информация за прояви на злонамерена дейност. "Показателно е, че броят на държавите, с които е организирано подобно взаимодействие, се е увеличил през 2019 г. от 116 на 146", каза заместник-секретарят на Съвета за сигурност.

"Самият обмен на информация също нараства. Нашите партньори са изпратили повече от 12 000 заявки за злонамерена дейност във връзка с руските информационни ресурси, а около 8 000 такива искания са получени от други страни", каза Храмов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com