САЩ не дава надежди да се върне в ТТП

1842
САЩ не дава надежди да се върне в ТТП
Снимка: Getty Images

Азиатско-тихоокеанските министри на търговията се договориха да се опитат да съживят мащабния пакт за свободна търговия, въпреки че САЩ потвърдиха решението си за оттегляне, повишавайки страховете от нова световна ера на протекционизъм, предаде БГНЕС.

Транс-тихоокеанското партньорство (ТТП), в което влизаха 12 държави, обхващаше 40% от глобалната икономика, преди Доналд Тръмп да реши САЩ да го напусне през януари, за да спасява американските работни места, които, според него, са били иззети от чужбина.

Япония, Австралия и Нова Зеландия оглавяват усилията за т.нар. реанимация на споразумението, убедени, че ще укрепят трудовите права и защитата на околната среда.

След месец-два официално ще бъде подписано ТТП

САЩ, Япония и 10 други страни през октомври постигнаха споразумение за създаване на ново регионално икономическо обединение – Тра...

Във виетнамската столица Ханой министърът на търговията на Нова Зеландия Тод Макклай каза пред репортери, че екипът "се ангажира да намери начин да съживи" пакта. Търговските представители се съгласиха да убедят Съединените щати да се присъединят отново към сделката по всяко време.

Новоизбраният от Тръмп американски преговарящ по въпросите на търговията Робърт Лайтхайзер обаче не дава големи надежди. По неговите думи Вашингтон няма да промени решението си. „Транс-тихоокеанското партньорство взема свои собствени решения, както и САЩ – това правят суверенните нации“, каза той, добавяйки, че страната му все пак ще остане „ангажирана“ в региона.

Инспирирана от предишния американски президент Барак Обама, ТТП можеше да пренапише правилата на търговията през 21-ви век. След седемгодишни преговори, финализираното предложение бе подписано през февруари миналата година, но не може да влезе в сила, докато не бъде ратифицирано от шест страни с общо 85% от общия БВП на блока.

Споразумението надхвърля повечето съществуващи пактове за свободна търговия, като се заема с трудовото законодателство, защитата на околната среда и правата върху интелектуалната собственост като нов златен стандарт за световната търговия. То обещава да трансформира по-малки икономики като Виетнам, като предлага безпрецедентен достъп до най-големите световни пазари. Сделката се разглежда и като начин за противодействие на регионалното икономическо господство на Пекин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка