САЩ непоколебими за Сноудън

26000
САЩ непоколебими за Сноудън
Снимка: Getty Images / Guliver

САЩ отказват да дадат гаранции за физическата безопасност на Едуард Сноудън, докато бившият служител на ЦРУ живее в Русия, където получи политическо убежище, предаде БГНЕС.

"Както и самият Сноудън заяви, той не вярва, че за правителството на САЩ би било конституционно да нанесе удар с цел физическото му ликвидиране срещу американски гражданин, без съблюдаване на съответните юридически процедури", заяви на брифинг говорителят на Белия дом Джей Карни.

"Сноудън заяви още, че когато американски гражданин отива в чужбина с цел водене на война срещу САЩ и активно участва в заговор с цел убийствата на американски граждани, като нито САЩ, нито нашите партньори не могат да го заловят, то неговото гражданство не може да му служи за прикритие".

На журналистически въпрос означава ли това, че Сноудън не е заплашен от физическо насилие от собственото си правителство, Карни отговори така: "Нашата позиция е, че г-н Сноудън трябва да се върне в САЩ, за да отговаря на обвиненията в тежки престъпления, ползвайки се от всички права и привилегии на обвиняем според американската правораздавателна система".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка