САЩ обмислят санкции срещу Китай заради последните хакерски атаки

4507
САЩ обмислят санкции срещу Китай заради последните хакерски атаки
Снимка: Getty Images / Guliver

Белият дом обмисля възможността да въведе санкции срещу компании и личности в Китай, за които има информация, че са извлекли полза от китайските хакерски атаки срещу търговски тайни на САЩ. Това пише The Washington Post.

Според вестника, който се позовава на няколко анонимни източника в администрацията на американският президент Барак Обама, окончателното решение за влизане на санкциите в сила се очаква скоро, най-вероятно през следващите две седмици.

Хакерска атака блокира 1 400 пътници на летището във Варшава

Близо 1 400 пътници на полските авиолинии LOT са били задържани на летището във Варшава в неделя, след като хакери са атакували наземна...

Администрацията на Обама неведнъж е заявявала, че Китай е първият заподозрян за масивните хакерски атаки на базите данни на американските правителствени агенции, при които бяха компрометирани данните на най-малко 4,2 милиона настоящи и бивши правителствени служители. Според американските аналитици, китайските хакери използват високотехнологични тактики, за да създадат масивна информационна база, която може да бъде използвана за традиционен шпионаж, като наемане на шпиони или достъп до секретна информация в други мрежи. Китай отрича да е замесен.

Подозренията, че китайски хакери стоят зад поредицата от пробиви в сигурността на американските бази данни, са една от основните причини за напрегнатите отношения между двете водещи световни икономики непосредствено преди визитата на китайския президент Си Дзинпин във САЩ следващия месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка