X
 
 

САЩ обмислят санкции за западни компании, участващи в "Северен поток 2"

1428 1
САЩ обмислят санкции за западни компании, участващи в "Северен поток 2"
Снимка: Nord Stream 2
Санкции срещу руския газопровод "Северен поток 2" предвижда конгресът на САЩ в законопроекта за бюджетните кредити и политики на Министерството на отбраната през 2020 г., предава изданието Defense News.соm, цитирайки председателя на комитета на сената на САЩ по външните работи Джим Риш. Според изданието това може да се окаже начинът за спиране на проекта на руския президент Владимир Путин на стойност 11 млрд. долара, който планира нови газови доставки до Германия по дъното на Балтийско море, уточнява Сега.

Макар че евентуални санкции срещу западни компании, които се включат в проекта за газопровода, ще бъдат силен сигнал, все още не е постигнато крайно споразумение по законопроекта. "Причината за тази стъпка е в това, че прозорецът за предприемането й се затваря. По-голямата част от "Северен поток 2" вече е построена", коментира Риш. Според него налагането на санкции ще струва скъпо на строителните компании, участващи в строежа на газопровода и ще бъдат принудени да спрат работа по него. Това ще принуди Русия да търси алтернативни начини за реализацията на проекта си.

Дмитрий Козак: "Северен поток-2" ще заработи в средата на 2020г.

Газопроводът "Северен поток-2" ще започне да работи в средата на 2020 г. Това съобщи пред репортери вицепремиерът на Руската федерация ...

Очакванията са санкциите на САЩ да засегнат компаниите, които са специализирани в полагането на тръби по морското дъно и които работят по "Северен поток 2" и другия руски газопровод "Турски поток" по дъното на Черно море. В момента собственик на компанията, реализираща "Северен поток 2" е руската "Газпром", като плановете бяха половината от капитала после да бъде поделен по равно между пет западноевропейски компании. САЩ категорично се противопоставят на новия руски газопровод до Европа. Според редица руски, а дори и западни експерти, причината за това са опитите на Вашингтон да наложи своите доставки на втечнен газ на европейски пазар, коментира руското издание ТАСС.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители