САЩ притеснени от новите руски оръжейни системи?

8917
САЩ притеснени от новите руски оръжейни системи?
Снимка: Getty Images/Guliver

Съединените щати трябва да поддържат способности за ядрено възпиране и да надграждат ядрената си триада поради най-новите руски оръжия, като хиперзвукови ракети "Авангард", заяви заместник-шефът на Пентагона Алън Шафър, цитиран от БГНЕС.

До момента Русия е единствената държава, която е съобщила, че притежава хиперзвукова ракета. Вижте повече за "АВАНГАРД"

Китай е втория най-голям производител на оръжие в света след САЩ

Китай изпреварва Русия в областта на производството на оръжие и заема второто място след САЩ, пише германското издание Süddeutsche...

Преди дни пък стана ясно, че Русия не само разработва хиперзвукови оръжия, но и средства за защита от тях. Руски инженери проектират свръхдалекобойна ракета с въздушно базиране, способна да прехваща високоскоростни и маневриращи цели. ВИЖТЕ ОЩЕ.

"Това (ново оръжие – бел. ред.) представлява заплаха за нашата отбрана. Това е заплаха за нашата триада. Ето защо модернизацията на триадата е толкова важна. И затова Министерството на отбраната дава приоритет на хиперзвуковото оръжие и защитата срещу хиперзвукови оръжия. Това е специфично предизвикателство", каза Алън Шафър по време на конференция за ядреното възпиране.

САЩ вече обяви, че дава приоритет на една от хиперзвуковите си програми и закри друга. ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ.

Според Шафър, Китай и Русия провеждат подобни разработки, въпреки факта, че разполагат с арсенал от междуконтинентални балистични ракети, достатъчни за решаване на задачите за сдържане.

"Китай и Русия разполагат нови оръжейни системи в пространството за ядрено възпиране, в стратегическото пространство. Те ни предизвикат. Трябва да сме готови да се защитаваме срещу тези оръжия и трябва да сме готови да предложим системи за ответен удар", добави американският заместник-министър на отбраната.

Светът продължава да продава оръжие сякаш живее в Черен петък

Продажбите на оръжие са нараснали с близо 5% в световен мащаб през 2018 г, като пазарът е доминиран от САЩ, сочи нов доклад, публикуван...

Според него при липсата на ефективни методи за защита срещу хиперзвуково оръжие наличието на ядрен арсенал играе голяма роля.

"Ядреното възпиране се оказа много ефективно, като ни предпазва от разгръщане на мащабен конфликт. И аз настоявам за това, че трябва да поддържаме потенциала за ядрено възпиране в бъдеще", заключи Шафър.

По-рано тази седмица американският президент Доналд Тръмп заяви, че при липса на договори за контрол на оръжията с Русия и Китай, Вашингтон ще създаде "най-мощните" ядрени сили в света.

През юни миналата година американският лидер обяви намерението си да модернизира ядрените оръжия и да създаде нови. САЩ възнамеряват да прилагат тези планове през следващите десет години.

РИА Новости припомня, че през 2018 г. в обръщението си къмв Федералното събрание Владимир Путин говори за най-новите видове стратегически оръжия, включително хиперзвуковите комплекси „Кинжал“, „Авангард“, „Буревесник“, за бойния лазер „Пересвет“ и подводния дрон с ядрена задвижване „Посейдон". Някои от тях вече са взети на въоръжение./БТНЕС

Русия се похвали с ново оръжие

Първият модернизиран стратегически бомбардировач Ту-160М е събран в Русия. Във фабриката самолетът е изваден от цеха, след което е прех...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com