X
 
 

Китай е втория най-голям производител на оръжие в света след САЩ

1096 2
Китай е втория най-голям производител на оръжие в света след САЩ
Снимка: БГНЕС
Китай изпреварва Русия в областта на производството на оръжие и заема второто място след САЩ, пише германското издание Süddeutsche Zeitung. Данните са на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм SIPRI.

Анализаторите от SIPRI правят това заключение на базата на получени данни за периода 2015 – 2017 г. за производството на четирите най-големи китайски оръжейни производители. Тези оръжейни концерни са продали оръжие на обща стойност 54,1 милиарда долара (49 милиарда евро), което е с 16 милиарда долара повече от продажбите на първите десет най-големи руски компании. Четирите китайски компании работят в областта на аерокосмическите технологии, електрониката и сухопътните системи.

ЕС иска налагане на санкции на доставчиците на оръжие за Либия

На конференция за Либия в Берлин ЕС ще призове Съвета за сигурност на ООН активно да използва механизма на санкции срещу всички страни,...

Въпросните китайски компании попадат сред 20-те най-големи оръжейни завода в света през 2017 г. В топ-20 за 2017 г. SIPRI включи 11 американски, 6 европейски и 3 руски фирми.

Според експертите, китайската оръжейна индустрия включва 10 големи оръжейни завода и един изследователски институт. За четири от тях изследователите на SIPRI са получили достоверна финансова информация, което им е дало възможност да направят съответните заключения и да оформят класацията.

Най-големият купувач на оръжие е самата Народна република. „Почти всички оръжия, които Китай произвежда, се купуват за нуждите на китайските военни“, твърдят експертите. Една от причините за това е, че Пекин иска да стане напълно независим от други държави по отношение производството на оръжие и технологии за военни нужди. В същото време е налице бавна тенденция на нарастване на търсенето в чужбина на китайско въоръжение. Въпреки това Китай е още далече от военния износ на Русия.

След 60-те години на миналия век и особено след 1999 г. Китай инвестира големи суми за модернизация на военната си индустрия. За разлика от повечето предприятия на Запад, китайските оръжейни предприятия се концентрират върху конкретно производство, като въздухоплаването или сухопътните системи.

Нов рекорд, свързан с оръжията в САЩ

Отбелязан е нов рекорд, свързан с притежаването на оръжие в САЩ. Властите съобщиха, че близо 4500 оръжия са били открити по летищата на...

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Е вторияТ
  • Альоуууу...АнаЛно .Цом...тия приказки под шипковия храст ги разправай на баба ми... 1 Альоуууу...АнаЛно .Цом...тия приказки под шипковия храст ги разправай на баба ми... преди 3 седмици Профил на трол?
    Гледам заглавието...гледам снимката...И СЕ СМЕЯ !!!!...втория най-голям производител на оръжие в света след САЩ....А ма тия тъпи жълти журналя наистина си мислят ,че 80% сме дебили!!!!