САЩ са дали танкове и ПВО на Украйна без дългосрочен план за поддръжка

3621
САЩ са дали танкове и ПВО на Украйна без дългосрочен план за поддръжка
Снимка: Getty Images

Според генералния инспектор на Министерството на отбраната на САЩ Пентагонът не е подготвил предварително адекватни планове за инструкции на украинските сили как да поддържат военната техника, пратена им от Вашингтон.

Става въпрос например за танкове М1 Abrams ("Ейбрамс") и системи за противовъздушна отбрана Patriot ("Пейтриът"). Patriot са сред най-важните оръжия на Киев, тъй като свалят руски ракети като "Кинжал".

Още: Ракетите "Кинжал": От "непобедими оръжия" до срам за Путин в Украйна (ВИДЕО)

Липса на далновидност

"Министерството на отбраната предостави на Украйна бронирани машини и системи за противовъздушна отбрана без план за осигуряване на дългосрочната им полезност", заяви генералният инспектор Робърт Сторч, който публикува два доклада във вторник. "Въпреки че в момента министерството работи по разработването на такъв план, липсата на далновидност по този въпрос е обезпокоителна и трябва да бъде коригирана незабавно", допълни Сторч, цитиран от Bloomberg.

Още: Канада скоро ще даде стотици модерни дронове на Украйна (ВИДЕО)

Инспекторът даде и няколко примера. Пентагонът е осигурил основни курсове за обучение по експлоатация и поддръжка на системите за противовъздушна отбрана Patriot, както и първоначални части и консумативи. Само че не е създал "разширено обучение за справяне със задачите по поддръжката, процес за предвиждане на нуждите от поддръжка, система за снабдяване с резервни части или съоръжения, необходими за извършване на дейностите по поддръжка".

САЩ ще дадат на Украйна нови ракети ATACMS с по-голям обсег?

Тъй като средствата за изпращане на още оръжия на Украйна са спрени от съпротивата на републиканците в Камарата на представителите на САЩ, необходимостта от поддръжка на вече изпратените оръжия придобива допълнително значение.

Още: Няма пари за Киев: Конгресмените в САЩ решиха да почиват, докато Украйна се мъчи на фронта

Снимка: Patriot, Getty Images

Украйна не може да поддържа "Брадли" и "Страйкър"

Според втория от двата доклада - към август миналата година Пентагонът е прехвърлил или прехвърля на Украйна 186 бойни машини "Брадли", 189 бойни машини "Страйкър" и 31 танка М1 "Ейбрамс", както и неуточнен брой "Пейтриът".

Още: Швеция обяви най-големия си пакет с военна помощ за Украйна

Без планирана поддръжка - включително подходящи резервни части, боеприпаси и техническо обслужване - "украинците няма да могат да поддържат тези оръжейни системи в продължаващата си борба срещу пълномащабното нахлуване на Русия", гласи заключението на генералния инспектор.

Още: Германия има таен план за доставка на ракети "Таурус" в Украйна? (ВИДЕО)

Пентагонът отделя значително внимание на поддръжката на оръжейните системи, която често възлиза на повече от 70% от разходите по програмата. При обсъждането на евентуалното пристигане на изтребителите F-16 в Украйна министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин изтъкна необходимостта от дългосрочен план за поддръжка.

Въпреки това службата на Сторч установява, че в случая със системите на армията Министерството на отбраната "е осигурило ограничени резервни части, боеприпаси и поддръжка след прехвърлянето им и не е координирало или адаптирало тези усилия в цялостен план за поддръжка".

Още: "Бавните" БТР-и за Украйна: МО с план как да ускори следващите военни пакети

Въпреки че Пентагонът е предоставил пакети с доставки, "съдържащи консумативи и резервни части, както и персонал и съоръжения за извършване на поддръжка на полево ниво" до 30 септември за армейските превозни средства, длъжностните лица "признаха, че съществуващите усилия не представляват план за поддръжка и все още не са определили усилията за улесняване на поддръжката на Украйна след септември", заключава одитът на бронираните системи.

Още: Заради банани: Еквадор се отказа да праща оръжия на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидер на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка