САЩ са изпратили на Украйна противорадиолокационни ракети (СНИМКИ и ВИДЕО)

7975
САЩ са изпратили на Украйна противорадиолокационни ракети (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

САЩ обявиха, че са снабдили Украйна с противорадиолокационни ракети. Зам.-министърът на отбраната Колин Кал потвърди на 8 август, че американските власти са направили трансфера към Украинските въоръжени сили, без да дава подробности колко са на брой и какви точно са ракетите. Заяви само, че украинските войски ще могат да ги изстрелват поне от някои от наличните си самолети.

Русия отрича руски генерал да е наредил миниране и взривяване на АЕЦ "Запорожие"

Руското военно министерство категорично отрече, че е имало изявление на руски генерал за готовност да бъде взривена най-голямата АЕЦ в ...

Тези ракети обикновено са "въздух-земя" – т.е. се изстрелват от въздуха по наземни цели, макар че в някои случаи могат да бъдат изстрелвани и по други въздухоплавателни средства. Държат се в наземни радарни станции, използвани за насочване на ракети земя-въздух към открити вражески самолети.

Противорадиолокационните ракети (ARM) се насочват към радиочестотните излъчвания на противника, предимно от радиолокационните станции на противниковите системи за противовъздушна отбрана, и ги унищожават или извеждат от строя.

Въпреки че Кал не говори в детайли, след изказването му се появиха снимки в социалните мрежи, на които се виждат видимите останки от високоскоростна противорадиолокационна ракета AGM-88 (HARM), за която се твърди, че е била изстреляна по руска позиция. Официално съобщение от американските власти за изпращане на такъв тип ракета няма, но War Zone пише, че именно тя вече действа на бойното поле в Украйна.

Снимки на част от AGM-88 HARM се появи в руски канали в социалните мрежи. В останките се вижда фрагмент от стабилизиращата перка BSU-60A/B на HARM. След преглед на изображенията от страна на War Zone - кодирането и общите компоненти изглеждат точни и не са отчетени никакви явни форми на манипулиране на изображенията, въпреки че те са с ниска разделителна способност.

САЩ конфискува самолет за 90 млн. долара на руски олигарх

Съдия е разрешил на прокуратурата в САЩ да изземе самолет „Еърбъс“ на стойност 90 млн. долара, собственост на санкционирани...

Ракетата може да се използва в различни режими, включително да се изстрелва, без дори да има излъчвател, към който да се насочи - или в общата посока на открит излъчвател. Това се прави с цел превантивно потискане на вражеската противовъздушна отбрана, за да се защитят пристигащите съюзнически самолети, насочващи се към райони, които биха ги поставили в обсега на посочените заплахи. Днес средствата за електронна поддръжка (ESM) и приемниците за радиолокационно насочване и предупреждение (RHWR) са изминали дълъг път, като са станали много по-способни, а в някои случаи са по-малки, по-евтини и по-точни. Те могат да бъдат разположени на земята по цялото бойно поле или чрез самолети и дори дронове.

Изстрелването от въздуха е идеално за AGM-88, тъй като осигурява много по-добри кинетични характеристики - по-голям обсег и скорост. То също така дава възможност за много по-добра позиция за засичане на присъствието, общата посока или дори географското местоположение на излъчвателя на заплаха.

Изтребителите на Украйна са машини от съветската епоха и напълно им липсват подходящите интерфейси за съвременното оръжие, съвместимо със стандартите на НАТО. Но е възможно чрез груба модификация украинците да са успели да го вкарат в действие.

Кал направи коментарите си по време на брифинг на 8 август, на който обяви нов пакет от военна помощ от САЩ за Украинските въоръжени сили, който в крайна сметка може да достигне стойност до 1 млрд. долара. Помощите включват: допълнителни ракети GMLRS за използване в доставяните от САЩ високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS; боеприпаси, които да вървят заедно с предоставяните от американските власти усъвършенствани зенитно-ракетни системи NASAMS; допълнителни противотанкови ракети Javelin и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com